Pripravovaná smernica EK má prísnejšie regulovať predaj cigariet

Brusel 19. septembra (TASR) – Európska komisia (EK) chce výrazne sprísniť reguláciu vzhľadu cigaretových škatuliek, pravidlá ich predaja a obsah látok v nich. Vyplýva to z návrhov, ktoré obsahuje 125-stránkový zatiaľ dôverný dokument, ktorý získal nemecký denník Die Welt.
Na obaloch cigariet sa majú zväčšiť varovné upozornenia na škodlivosť fajčenia a sťažiť sa má aj prístup k cigaretovým automatom. Obmedzí sa tiež propagácia tabakových výrobkoch v stánkoch a znížiť sa majú rozdiely medzi jednotlivými trhmi a produktmi.
Podľa návrhu komisára EÚ pre zdravie a výživu Johna Dalliho v škatuľkách v celej Európe musí byť najmenej 20 cigariet. Okrem toho navrhuje aj zmeny vo forme samotných škatuliek tak, aby sa nemohlo potláčať pôsobenie varovaní na nich. Normalizovať sa má aj tvar cigariet a ich konštrukcia. Zakázané bude napríklad upozorňovať na to, že cigarety sú mimoriadne tenké. Na balíčkoch tiež podľa návrhu nesmú byť reklamné informácie, ktoré by mohli vyvolať dojem, že tabak je "prírodný" alebo "bio".
Výrazný priestor na obaloch musia dostať upozornenia na škodlivosť fajčenia. Namiesto doteraz predpísaného rozsahu 30 % sa ich podiel má rozšíriť až na 75 % plochy. Ak sa k tomu pripočíta aj rozsah daňového kolku a iných predpísaných prvkov či komponentov, výrobcovi zostane po novom z plochy k dispozícii len asi 10 %.
Komisia pokladá navrhnuté opatrenia len za predbežné. Päť rokov po vstupe pripravovanej smernice do platnosti majú nasledovať ďalšie opatrenia. Zakázať sa majú napríklad všetky logá na obaloch, vyobrazenia a písma.
Do budúcnosti sa pripravuje aj zákaz pridávania látok ovplyvňujúcich chuť a vôňu cigariet, napríklad mentolu. V obchodoch sa bude môcť vystavovať len jeden druh cigariet určitej značky. V súčasnosti ich je v regáloch päť aj viac.
Ak bude návrh novely smernice o tabakových výrobkoch predložený, bude sa ním musieť zaoberať Európsky parlament (EP) aj jednotlivé členské štáty. Osem ministrov zdravotníctva komisára Dalliho v liste už podporilo a žiadalo, aby postupoval rázne. Už predchádzajúcu smernicu Európsky parlament (EP) nielen schválil, ale počas prerokúvania aj sprísnil.
Predloženiu smernice na schválenie však budú ešte predchádzať konzultácie s právnickou službou EK, ktorá preskúma, či navrhnuté opatrenia neobmedzia nadmerne podnikateľskú slobodu tabakového priemyslu. Konzultácie sa začnú už čoskoro a budú trvať niekoľko týždňov.
Informoval o tom nemecký denník Die Welt.

Súvisiace články

Aktuálne správy