Deficit bežného účtu platobnej bilancie USA klesol v 2. kvartáli o 12%

Washington 18. septembra (TASR) – Deficit bežného účtu platobnej bilancie USA klesol v 2. kvartáli tohto roka viac, než sa čakalo, pod čo sa výraznou mierou podpísal pokles dovozu a naopak, rast vývozu, ako aj rast ziskov z amerických aktív v zahraničí. Bežný účet platobnej bilancie je najkomplexnejší ukazovateľ zahraničného obchodu, pretože zahrňuje nielen obchod s tovarom a službami, ale aj tok investícií medzi krajinami.
Deficit bežného účtu klesol v 2. kvartáli tohto roka medzištvrťročne o 12 % na 117,4 miliardy USD (89,93 miliardy eur), oznámilo dnes americké ministerstvo obchodu. To znamená 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) a najnižšiu úroveň od 3. kvartálu 2011. Ekonómovia oslovení agentúrou Bloomberg v priemere očakávali deficit na úrovni 125 miliárd USD.
Export sa zvýšil o 1,4 %, keď ho podporil najmä zvýšený dopyt po amerických agroproduktoch. Dovoz klesol o 0,5 %, pod čo sa najviac podpísal slabší dovoz ropy.
V 1. kvartáli dosiahol deficit 133,6 miliardy USD (3,5 % HDP) po tom, ako ministerstvo údaje revidovalo z pôvodného odhadu na úrovni 137,3 miliardy USD. Napriek tomu aj znížená hodnota schodku bežného účtu platobnej bilancie bola najvyššia za tri roky.
Informovali o tom agentúry Reuters, AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy