Madrid zatiaľ nie je pripravený na rozhodnutie, či požiada ECB o pomoc

Madrid 18. septembra (TASR) – Španielska vláda ešte nie je pripravená prijať rozhodnutie o tom, či požiada Európsku centrálnu banku (ECB) o intervenciu s cieľom znížiť vysoké úročenie španielskeho dlhu, povedala dnes podpredsedníčka španielskej vlády Soraya Sáenz de Santamaria. Reagovala tak na komisára Európskej únie pre hospodársku súťaž Joaquína Almuniu, ktorý v pondelok (17.9.) vyhlásil, že odkladanie rozhodnutia by mohlo opätovne zvýšiť napätie na dlhopisových trhoch.
"Španielska vláda pozorne zváži všetky pre a proti takejto pomoci," povedala Soraya Sáenz de Santamaria pre televíznu stanicu Telecinco.
ECB zverejnila začiatkom septembra nový program nákupu dlhopisov zadlžených krajín eurozóny s cieľom zmierniť ich náklady na obsluhu dlhu a posilniť európsku menu. Prípadná intervencia ECB však so sebou nesie plnenie podmienok v oblasti úspor a reforiem, čomu by sa Madrid v prípade, že by boli nad rámec súčasných opatrení, rád vyhol.
Medzitým Španielsko dnes predalo pokladničné poukážky za 4,6 miliardy eur, pričom úroky mierne klesli. To povzbudilo vládu, že pomoc ECB nakoniec nebude nevyhnutná.
Na druhej strane Národná banka Španielska oznámila, že zlé úvery španielskych bánk dosiahli za júl rekordných takmer 170 miliárd eur, čo predstavuje 9,9 % z celkového objemu úverov. V júni to bolo 9,4 %. Dôvodom je rast počtu obyvateľov a podnikov, ktorí neboli schopní úvery splatiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy