Po pozitívnych správach z ECB nastalo mierne vytriezvenie

Bratislava 17. septembra (TASR) – Úvod minulého týždňa priniesol po pozitívnych správach z ECB mierne vytriezvenie. Aj napriek tomu, že dôvera investorov v eurozóne prekonala očakávania stagnácie, akciové trhy zaznamenali straty, ktoré spôsobili predovšetkým správy z Talianska, kde súčasný premiér Mario Monti avizoval, že jeho funkčné obdobie sa chýli ku koncu, na čo by mali byť pripravení aj investori.
Talianske dlhopisy reagovali rastom výnosov z 5,03 % na 5,16 %. K negatívnej nálade na akciových trhoch prispelo aj Francúzsko, ktoré znížilo odhad tempa rastu ekonomiky z 1,2 % na 0,8 %. Trhy si taktiež neboli isté, ako dopadne rozhodnutie nemeckého ústavného súdu o postoji Nemecka k EMS.
Na trh prenikli informácie, podľa ktorých Nemecko zaujme k Európskemu mechanizmu pre stabilitu pozitívny postoj, a tak zavládol na trhoch opäť mierne pozitívny sentiment, podporený taktiež novými stimulmi z dielne Americkej centrálnej banky, ktoré trhy očakávali vo štvrtok. V tento deň však ratingová agentúra Moody’s varovala Spojené štáty, že pokiaľ nepríde k dohode o znížení dlhu krajiny, bude musieť pristúpiť k zníženiu ratingu z "Aaa" na "Aa1".
V strede týždňa sa potvrdili očakávania, keď Nemecko dalo zelenú EMS a hrozba možného, ale nie veľmi pravdepodobného zatarasenia záchranného balíčka eurozóny bola vymazaná.
Investorom po celom svete sa vo štvrtok konečne naplnilo prianie ďalšieho kola kvantitatívneho uvoľňovania zo strany Fed-u, ktoré tentoraz bude však trošku v inej podobe. Fed sa rozhodol nestanoviť limity nákupov či dĺžku jeho trvania. Bude nakupovať hypotekárne cenné papiere v objeme 40 miliárd dolárov každý mesiac, až dokým nebude citeľné zlepšenie na trhu práce a nehnuteľností.
Americké benchmarky uzavreli takto: Dow Jones +1,55 %, S&P 500 +1,68 %, Nasdaq +1,13 %. V súčte štvrtka a piatka si zlato pripísalo +2,5 percenta a dostalo sa až na 1774 USD/trójska unca. Ropa WTI vzrástla o 2 % na 99 USD/barel.
Z podnikových akcií stoja za zmienku výkony akcií nemeckej Commerzbank, ktoré za uplynulý týždeň vzrástli o takmer 13 %, či francúzskej Credit Agricole, ktoré posilnili o 11 %. Tieto pekné čísla boli logicky spôsobené vyššie uvedenými udalosťami .
Tento týždeň očakávajú analytici údaje o indexe spotrebiteľských cien a maloobchodné tržby vo Veľkej Británii, bežnom účte platobnej bilancie v eurozóne a USA, novo začaté stavby domov a stavebné povolenia v USA a ďalšie.
TASR informoval Miroslav Blahušiak, analytik CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy