Americká vláda už nie je väčšinovým vlastníkom poisťovne AIG

New York 15. septembra (TASR) – Americká vláda už nie je väčšinovým vlastníkom poisťovacieho koncernu American International Group (AIG).
Poisťovňa, ktorú v roku 2008 zachránila vláda, uviedla, že ministerstvo financií dokončilo predaj akcií AIG, ktorý do štátnej pokladnice priniesol 20,7 miliardy USD (16 miliárd eur).
Vláda predala 636,9 milióna akcií AIG a jej podiel v koncerne už nie je väčšinový. Podľa informácií AIG podiel štátu klesol na 16 % z 53 %.
AIG sa dostala počas finančnej krízy v roku 2008 na pokraj krachu, pretože poisťovala bankám a fondom rizikové hypotéky. Pád AIG by mal ďalekosiahle dôsledky na celý finančný svet, preto sa vláda rozhodla poisťovací koncern zachrániť garanciami a kapitálovými injekciami v celkovej výške 182 miliárd USD. AIG zaznamenala v krízovom roku 2008 stratu 99,3 miliardy USD, čo bola najvyššia firemná strata v dejinách USA.
Záchranná akcia sa vláde vyplatila a zatiaľ jej priniesla zisk vo výške 15,1 miliardy USD, informovalo v utorok (11. 9.) americké ministerstvo financií.

Súvisiace články

Aktuálne správy