Štátny dlh Španielska vzrástol v 2. kvartáli na rekordných 75,9 % HDP

Madrid 14. septembra (TASR) – Štátny dlh Španielska vzrástol v 2. kvartáli na nový rekord, keď dosiahol 75,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). To zvyšuje obavy, či Španielsko bude schopné splniť svoje ciele v oblasti rozpočtového deficitu.
Španielska centrálna banka dnes oznámila, že štátny dlh dosiahol v 2. štvrťroku tohto roka 804 miliárd eur. Na porovnanie, za 1. kvartál dosiahol štátny dlh 774 miliárd eur, čo predstavovalo približne 72 % HDP. Dlh ústrednej vlády sa podľa centrálnej banky v 2. kvartáli medzištvrťročne zvýšil o 4,4 % a dlh regionálnych vlád o 2,8 %.
Údaje opätovne zvýšili obavy, či Madrid dokáže stlačiť tohtoročný deficit na požadovaných 6,3 % HDP z 8,9 % HDP za rok 2011, čo je nevyhnutné na obnovenie dôvery investorov a vyhnutiu sa prípadnej žiadosti o celkový záchranný úver.
V súvislosti s dlhom Španielska dala najavo svoje obavy tento týždeň aj Európska centrálna banka (ECB). Tá varovala, že ak krajina nesplní stanovené úsporné opatrenia, dlh by mohol v roku 2016 presiahnuť 100 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy