ECB potvrdila, že je odhodlaná nakupovať dlhopisy

Frankfurt nad Mohanom 13. septembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) potvrdila svoju odhodlanosť nakupovať dlhopisy štátov eurozóny ohrozených dlhovou krízou.

Frankfurt nad Mohanom 13. septembra (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) potvrdila svoju odhodlanosť nakupovať dlhopisy štátov eurozóny ohrozených dlhovou krízou.
ECB vo svojej mesačnej správe uviedla, že je pripravená konať, aby uvoľnila napätie na finančných trhoch, ktoré sa zvýšilo, pretože ohrozuje rast aj stabilitu spotrebiteľských cien. "Napätia na trhoch štátnych dlhopisov v európskej menovej únii počas letných mesiacoch pretrvávali a dokonca sa ešte zvýšili," uvádza sa v mesačnej správe banky.
Rada guvernérov ECB na svojom poslednom zasadnutí uviedla, že banka je ochotná v neobmedzenom množstve nakupovať v krízou zasiahnutých štátoch, ako sú Španielsko a Taliansko, aby znížila úročenie ich dlhu. Program sa má týkať dlhopisov so splatnosťou do troch rokov.
ECB aj vo svojej mesačnej správe zdôraznila, že podmienkou jej intervencie je, aby vlády týchto krajín požiadali o pomoc z eurovalu. To znamená, že na finančnú pomoc by boli viazané podmienky v oblasti úspor a štrukturálnych reforiem. ECB požaduje, aby vlády pristupovali k "rozpočtovej konsolidácii, štrukturálnym reformám a vytváraniu európskych inštitúcií s veľkou odhodlanosťou".
Banka tiež upozornila, že neexistuje v tejto oblasti automatizmus – ak nejaká krajina požiada o finančnú pomoc, to ešte neznamená, že ECB začne okamžite nakupovať jej dlhopisy. ECB bude rozhodovať nezávisle.
Cieľom programu výkupu dlhopisov je zachovanie efektívnosti a jednotnosti menovej politiky. Napätie na dlhopisových trhoch totiž "obmedzuje možnosti bánk pri úverovaní, čo má negatívne dôsledky na reálnu ekonomiku". Program má ECB umožniť napraviť výrazné deformácie, ktoré v súčasnosti ohrozujú dlhopisové trhy. Príčinou týchto deformácií sú predovšetkým "neodôvodnené obavy" investorov týkajúce sa budúcnosti a existencie eura, uvádza sa v správe.
ECB vo svojej septembrovej makroekonomickej prognóze očakáva tento rok rast ekonomiky eurozóny v pásme od -0,6 % po 0,2 % na budúci rok v pásme od -0,4 % po 1,4 %. V porovnaní s júnovou predpoveďou banka obe pásme revidovala smerom nadol.
Harmonizovaná inflácia by mala tento rok dosiahnuť 2,4 % až 2,6 % a na budúci rok 1,3 % až 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy