ECB získa nové právomoci v rámci bankového dohľadu

Rozhodovanie Európskeho orgánu pre bankovníctvo by malo ostať vyvážené a mal byť zachovávať integritu jednotného trhu

Európska komisia v stredu vydala návrhy, ktoré povedú k vytvoreniu jednotného mechanizmu dohľadu nad bankami v eurozóne. Podľa nej ide o významný krok k posilňovaniu hospodárskej a menovej únie. V rámci nového jednotného mechanizmu bude konečnú zodpovednosť za osobitné úlohy dohľadu týkajúce sa finančnej stability všetkých bánk v eurozóne niesť Európska centrálna banka (ECB). Nečlenské krajiny eurozóny sa budú môcť tiež zapojiť na dobrovoľnom základe.

Vnútroštátne orgány dohľadu budú aj naďalej zohrávať dôležitú úlohu pri vykonávaní každodenného dohľadu a pri vypracovávaní a vykonávaní rozhodnutí ECB. Komisia takisto navrhla, aby Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA) vypracoval jednotný súbor usmernení na vykonávanie dohľadu s cieľom zachovať integritu jednotného trhu a zabezpečiť súlad pri vykonávaní bankového dohľadu vo všetkých 27 krajinách EÚ.

Komisia vyzýva Radu a Európsky parlament, aby navrhované nariadenia prijali do konca roka 2012 spolu s ďalšími tromi prvkami integrovanej bankovej únie. Ide o jednotný súbor pravidiel vo forme kapitálových požiadaviek, harmonizované systémy ochrany vkladov a jednotný európsky rámec na ozdravenie bánk a riešenie ich problémov.

Súvisiace články

Aktuálne správy