Slovenskí zamestnávatelia očakávajú v 4. štvrťroku skôr prepúšťanie

Bratislava 12. septembra (TASR) – Počas posledného štvrťroku 2012 očakávajú slovenské spoločnosti menej príležitostí pre zamestnávanie. Čistý index trhu práce, ktorý dnes zverejnila spoločnosť Manpower Slovensko, dosiahol hodnotu -2 %. Podľa prieskumu totiž očakáva 10 % zamestnávateľov zvýšenie počtu pracovných síl a 12 % firiem skôr prepúšťanie.
Oproti predchádzajúcemu štvrťroku sa index trhu práce spoločnosti znížil o 7 percentuálnych bodov a medziročne o 4 percentuálne body. „Výsledok je prvýkrát v histórii tohto prieskumu na Slovensku negatívny. Situácia bola doteraz skôr mierne optimistická,“ povedala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave generálna riaditeľka spoločnosti Jaroslava Rezlerová. Prvý raz sa prieskum na Slovensku realizoval s výhľadom na 4. štvrťrok 2011.
Podľa Rezlerovej sa nálada v slovenských firmách už odrazila na nedávnom náraste nezamestnanosti v krajine a pokles indexu na koniec tohto roka je dôkazom, že trend bude pokračovať. Index zaznamenal najmä medziročný pokles záujmu o nábor nových ľudí v spracovateľskom priemysle. „Vidíme, že k najväčšiemu prepadu dochádza v poľnohospodárstve s indexom -25 % a ďalej vo verejnom sektore, ktorý zahŕňa štátnu správu, zdravotníctvo, vzdelávanie a kultúru,“ uviedol šéf marketingu spoločnosti Jiří Halbrštát.
Pri regionálnom porovnaní vyplynulo, že počty pracovných miest budú klesať najmä na strednom Slovensku, ktoré dosiahlo index -7 %. Nasleduje západné (-3 %) a východné (-2 %) Slovensko. Naopak, zamestnávatelia v Bratislave očakávajú relatívne vyrovnané náborové prostredie s indexom 0 %.
V rámci Indexu trhu práce na 4. štvrťrok 2012 oslovila spoločnosť 752 slovenských zamestnávateľov. Tí odpovedali na otázku, či v posledných mesiacoch tohto roka majú v pláne zvýšiť alebo znížiť počet zamestnancov.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy