R. Sobota: Investor smerujúci do mesta uvítal schválenie zmluvy v zastupiteľstve

Rimavská Sobota 11. Septembra (TASR) – Zástupcovia firmy na spracovanie ropy vyjadrili dnes spokojnosť s uznesením mestského zastupiteľstva v Rimavskej Sobote. Ako po tlačovej besede potvrdil primátor mesta Jozef Šimko, mesto dá investorovi pozemky pod podmienkou, že do roka začnú stavať fabriku. V prípade komplikácii mesto dostane pozemky späť.
Poslanci mestského zastupiteľstva v Rimavskej Sobote pomerne dlho diskutovali o návrhu zmluvy, na ktorej sa so štatutármi investora dohodol primátor Jozef Šimko. Výhrady mali najmä k viacerým príliš nepresným údajom. Nepáčilo sa im napríklad, že v návrhu zmluvy sa hovorí o 30 až 35 hektároch pôdy. Nakoniec sa dohodli na pozmeňujúcom návrhu, podľa ktorého súhlasia s prevodom pozemku za jedno euro, pod podmienkou, že ich firma vráti mestu, ak do roka nepostaví prevádzku.
Konateľ spoločnosti Ján Tehlár bezprostredne po prijatí hlasovaní zastupiteľstva situáciu odmietol komentovať. Stručne informoval, že najskôr musí o výsledku informovať majiteľov spoločnosti. Popoludní na tlačovej besede oznámil, že so zmenou súhlasia a prípravy na stavbu závodu v Rimavskej Sobote môžu pokračovať. „Pre mesto, ale aj celý okres je to doslova historická udalosť. Hodnota pozemkov, ktoré dáva mesto je približne 66 tisíc eur. Firma tu však plánuje investovať takmer jednu miliardu eur. Je to skutočne nepomer. Akceptovateľná je aj výhrada poslancov, pretože v minulosti sme tu mali zámer, ktorý sa nakoniec veľmi skomplikoval a pracovné príležitosti nevznikli,“ povedal Šimko.
Podľa plánov majú pri Rimavskej Sobote do dvoch rokov postaviť závod na spracovanie ropy. Produktom budú polyméry na výrobu pneumatík. Ešte v máji konateľ spoločnosti Ján Tehlár informoval, že Rimavská Sobota je jednou z piatich vytipovaných lokalít kde sú prečerpávacie stanice ropy. V počiatočnom štádiu by mohlo nájsť vo fabrike prácu najmenej 500 ľudí. Po spustení výroby by malo vzniknúť až dvetisíc nových pracovných miest. Fabrika by mala stáť medzi mestom a rekreačnou oblasťou Kurinec. „Pri vyše 30 percentnej nezamestnanosti to bude pre mesto, ale aj región skutočná pomoc. Podnikatelia sem prichádzajú bez štátnej intervencie, či podpory z strany Saria. Napriek všetkému bol vo výsledku hlasovania sme mali poslanca, ktorý sa zdržal,“ dodal primátor Rimavskej Soboty.

Súvisiace články

Aktuálne správy