Začala sa 7. schôdza parlamentu

Poslancov okrem iného čaká definitívne rozhodnutie o novele zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, na základe ktorej by sa od 1. októbra zvýšila cena za škatuľku cigariet o zhruba 10 centov. Zákonodarcovia by mali schváliť aj vládnu novelu zákona o správnych poplatkoch

Minútou ticha za obete Slovenského národného povstania (SNP), holokaustu a útokov na dvojičky v New Yorku sa v utorok začala 7. schôdza Národnej rady SR. Poslancov na nej okrem iného čaká definitívne rozhodnutie o novele zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, na základe ktorej by sa od 1. októbra zvýšila cena za škatuľku cigariet o zhruba 10 centov. Zákonodarcovia by mali schváliť aj vládnu novelu zákona o správnych poplatkoch, ktorá zvyšuje poplatky v oblasti verejnej správy, v stavebnej činnosti či v oblasti dopravy. Celkový finančný prínos z vyšších poplatkov rezort financií zatiaľ vyčíslil v tomto roku na takmer sedem miliónov eur, v budúcom roku by mal štát získať dodatočných viac ako 32 mil. eur.

Búrlivá diskusia sa očakáva o novele Zákonníka práce, ktorú predkladá minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Poslanci v prvom čítaní prerokujú aj zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny, vypracovaný ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Plénum bude v prvom čítaní diskutovať i o návrhu zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska, podľa ktorého budú občania platiť koncesie aj v roku 2013, hoci pôvodne sa už vtedy mala RTVS financovať výhradne zo štátneho rozpočtu.

Súvisiace články

Aktuálne správy