Nezamestnanosť v Lipanoch majú znížiť investori v priemyselnom parku

Lipany 11. septembra (TASR) – Vedenie mesta Lipany, okres Sabinov, verí, že do konca roka 2013 vzniknú v tamojšom priemyselnom parku ďalšie desiatky nových pracovných miest. Primátor Eduard Vokál pre TASR povedal, že v súčasnosti má mesto s takmer 6500 obyvateľmi asi 730 nezamestnaných. Ich počet by mohli znížiť nové miesta vytvorené investormi.
Práve dlhodobo zlé výsledky v oblasti zamestnávania viedli samosprávu k investícii na zlepšenie podmienok a z európskych zdrojov vybudovali priemyselný park. Podmienkou na poskytnutie dotácie bolo vytvorenie plochy minimálne osem hektárov, etablovanie aspoň troch firiem a zamestnanie pre 143 ľudí.
"Dve podmienky už spĺňame, a to, čo je najpodstatnejšie, to sa nám darí pomalšie, ale sú reálne predpoklady, že aj tento indikátor naplníme. Momentálne sú v priemyselnom parku etablované tri spoločnosti, ktoré zamestnávajú 57 ľudí," konštatoval primátor.
Nemecká spoločnosť plánuje v lipianskom priemyselnom parku do konca tohto roka postaviť výrobnú halu, pričom prevádzka by sa mala začať s približne 20 ľuďmi.
"Firma teraz pôsobí v prenajatých priestoroch a mieni investovať v našom parku. Spoločnosť už má pripravenú dokumentáciu a podniká v oblasti strojárskeho priemyslu," tvrdí primátor.
Záujem o spustenie prevádzky v Lipanoch prejavilo aj čínske konzorcium. To vraj mieni investovať do výroby bioetanolu.
"V podstate ide o komoditu, ktorá súvisí so znižovaním podielu ropy v palivách. Vraj by malo ísť o investíciu vo výške 10 miliónov eur a predbežné plány hovoria o zamestnaní asi 100 ľudí," doplnil prednosta Mestského úradu v Lipanoch Jozef Križalkovič.
Primátor upozornil, že tieto informácie zatiaľ čerpajú zo žiadosti, ktorú dostali na úrad. Prvé stretnutie k zámeru by sa malo uskutočniť 20. septembra. Napriek tomu, že je nedostatok práce v regióne hornej Torysy, podľa Vokála je to veľmi citlivá téma.
"V galérii sa teda bude konať takzvané verejné pracovné stretnutie, aby aj ľudia mali možnosť sa pýtať. Každá takáto prevádzka samozrejme musí splniť príslušné náležitosti a mať posudky. Naším cieľom je, aby občania verejne vyjadrili názor, keď investor predstaví svoj zámer," tvrdí primátor.
Okrem toho majú záujem investori v tomto priemyselnom parku spustiť dve bioplynové stanice. Dúfa, že takto by sa mohla podporiť aj poľnohospodárska výroba na neobhospodarovaných poliach v okolí Lipian.
Vokál však dodáva, že podstatné pre mesto i jeho obyvateľov je podpis konkrétnej zmluvy, výstavba a kolaudácia továrne, pretože doteraz mali viacero ponúk a zámerov, z ktorých sa podarilo zrealizovať len pár.

Súvisiace články

Aktuálne správy