O priemyselný park v Lipanoch majú záujem noví investori

Do Lipian sa chystá čínske konzorcium , ktoré chce podnikať v oblasti výroby bioetanolu. Domáci podnikateľ Jozef Elsner plánuje rozšíriť výrobu v oblasti strojárenstva.

Do priemyselného parku v Lipanoch v okrese Sabinov má záujem prísť niekoľko nových investorov. Ako uviedol pre agentúru SITA primátor Lipian Eduard Vokál, za najviac reálnu investíciu považuje v tejto chvíli záujem domácej firmy E&G – Eisen-Stahl, s.r.o., ktorá v priemyselnom parku plánuje postaviť strojársku fabriku. Prácu by tu malo nájsť predbežne 20 ľudí. Investor dokáže postaviť halu za niekoľko mesiacov, ak dôjde k rýchlej dohode, výrobné priestory môžu byť realitou už v decembri tohto roka.

Druhým záujemcom je čínske konzorcium, ktoré v Lipanoch plánuje vyrábať alkohol určený na pridávanie do pohonných zmesí. Investícia by priniesla regiónu 100 nových pracovných miest. „Táto investícia ma veľmi zaujíma, pretože pre svoju výrobu bude potrebovať poľnohospodárske produkty, ktoré by sa mohli pestovať v okolí Lipian,“ uviedol Vokál. Primátor v tom vidí novú šancu pre poľnohospodárstvo, ktorému sa tu v posledných rokoch nie veľmi darí. Ak sa tento zámer stane realitou, investícia bude znamenať prínos pre mesto aj jeho okolie.

O podnikanie v Lipanoch prejavili záujem aj dve firmy, ktoré chcú vyrábať elektrickú energiu z bioproduktov. Malo by ísť o dve bioplynové stanice.

Mesto iniciovalo na 20. septembra verejné pracovné stretnutie s občanmi, ktorí budú mať možnosť priamo klásť otázky nádejným investorom. Vokál sa tak chce vyhnúť rôznym nepodloženým fámam o charaktere plánovanej výroby.

Súvisiace články

Aktuálne správy