Automobilky potiahli rast priemyslu až k vyše 18 %

Produkcia slovenského priemyslu v júli stúpla medziročne o takmer pätinu. Môžu za to automobilky, ktorých výroba stúpla až o takmer 84 %.

Správa „PRIEMYSEL: Automobilky potiahli rast priemyslu až k vyše 18 %“ rozšírená o komentáre analytikov v treťom a štvrtom odseku.

BRATISLAVA 10. septembra (SITA) – Slovenský priemysel v júli výrazne pridal na dynamike. Podľa údajov štatistického úradu SR totiž priemyselná produkcia v júli po očistení o vplyv počtu pracovných dní medziročne stúpla až o 18,5 % a zrýchlila tak z júnových 13 %. Júlový vývoj ovplyvnil rast v priemyselnej výrobe o 22,6 % a pokles v ťažbe a dobývaní o 8,2 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 2,8 %. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia v júli oproti júnu vzrástla o 1,5 %.

Tak ako v predchádzajúcich mesiacoch pritom naďalej platí, že slovenský priemysel v súčasnosti drží nad vodou automobilová výroba. Medziročné zvýšenie celkovej produkcie priemyslu totiž v júli najviac ovplyvnil rast vo výrobe dopravných prostriedkov až o 83,9 %. Miernejší rast zaznamenali štatistici aj vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 10,4 %, výrobe elektrických zariadení o 16 %, výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 11,9 % a vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 4,6 %. Objem produkcie sa znížil najmä vo výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovanej o 15,8 % a vo výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 44,4 %.

„Kľúčovým sektorom aj naďalej ostáva automobilový priemysel. Číslo je ovplyvnené aj posunom dovoleniek, aj v predchádzajúcich mesiacoch však produkcia medziročne rástla o vyše 50 %,“ komentuje zverejnené výsledky priemyselnej produkcie analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. Dominanciu automobilovej výroby podľa nej potvrdzuje fakt, že bez nej by bola výroba v priemysle v júli rovnaká, ako pred rokom a po zohľadnení subdodávateľov v iných sektoroch dokonca zrejme v mínuse. „Vyššie kapacity v automobilovom priemysle tak dávajú Slovensku veľkú výhodu v čase, keď sa eurozóna ekonomicky trápi a zahraničný dopyt je slabý,“ dodáva.

Otázkou tak momentálne zostáva, dokedy automobilky dokážu ťahať celý slovenský priemysel k výraznému rastu. „Samozrejme, že je otázne, či sa aj počas ostatných tohtoročných mesiacov podarí automobilkám zvyšovať produkciu takýmto rýchlym tempom, avšak minimálne dvojciferné tempá rastu do konca roka očakávame počas každého jedného mesiaca,“ myslí si analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Podľa Valachyovej by mala dynamika priemyselnej výroby v nasledujúcich mesiacoch spomaľovať. Svoje by mal zohrať efekt celozávodných dovoleniek a taktiež dopyt z eurozóny bude zrejme ešte nejaký čas slabý. „Za august čakáme spomalenie rastu zhruba na 13,5 % medziročne, v ďalších mesiacoch by sa mohol pohybovať okolo 10 % medziročne,“ konštatovala analytička Slovenskej sporiteľne.

V priemere za sedem mesiacov tak priemyselná produkcia medziročne stúpla o 12 %, z toho v priemyselnej výrobe o 14,9 %. Produkcia bola nižšia v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 3 %, v ťažbe a dobývaní o 8,5 %. Celkový prírastok produkcie súvisel hlavne so zvýšením vo výrobe dopravných prostriedkov o 48,6 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 8,2 %, výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 9,8 %, výrobe elektrických zariadení o 10,9 % a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 7,9 %. Produkcia klesla najmä vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 12,1 % a vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 12,7 %.

Produkcia v slovenskom priemysle tak pokračuje v raste napriek zmierneniu dynamiky v závere minulého roka. Aktuálne jej pomáhajú predovšetkým odštartované nové projekty v automobilovom priemysle. Kým v roku 2009 ešte priemyselná produkcia vplyvom prepadu zahraničného dopytu pre hospodársku krízu medziročne klesla o 13,7 %, predvlani už opäť rástla dvojciferným tempom. V minulom roku stúpla o 7,2 %, za čím stála predovšetkým priemyselná výroba, keďže tak ťažba, ako aj výroba energií medziročne klesli.

Súvisiace články

Aktuálne správy