Poslanec CSU podal na ústavný súd sťažnosť za program ECB

Berlín 9. septembra (TASR) – Peter Gauweiler, poslanec z Kresťansko-sociálnej únie (CSU), sesterskej strany CDU kancelárky Angely Merkelovej, dnes podal na Ústavný súd Nemecka sťažnosť v súvislosti s rozhodnutím Európskej centrálnej banky (ECB) spustiť program nákupu dlhopisov zadlžených štátov eurozóny.
Cieľom programu je zníženie vysokých nákladov krajín na obsluhu dlhu a zmiernenie napätia na trhoch, čo by malo pomôcť pri riešení dlhovej krízy eurozóny. Krajiny, ktoré o aktiváciu programu požiadajú, však najskôr budú musieť požiadať o pomoc európske záchranné fondy.
Podľa Gauweilera by nová sťažnosť mohla oddialiť rozhodovanie súdu o Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS). Ústavný súd v Karlsruhe by mal 12. septembra rozhodnúť, či EMS, ako aj fiškálny pakt, sú v súlade s nemeckou ústavou. Gauweiler je však presvedčený, že EMS by nemal vstúpiť do platnosti, ak ECB nestiahne svoje plány na potenciálne neobmedzený nákup dlhopisov.
"Rozhodnutie ECB vytvára úplne novú situáciu pre ústavný súd v súvislosti s rozhodovaním o EMS," povedal Gauweiler a dodal, že ak súd nebude schopný rozhodnúť o novej sťažnosti, potom by mal verdikt o EMS odložiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy