Japonsko s konečnou platnosťou schválilo zdvojnásobenie DPH

Tokio 10. augusta (TASR) – Japonský parlament dnes s konečnou platnosťou schválil zdvojnásobenie dane z pridanej hodnoty (DPH) v najbližších troch rokoch po tom, čo ho podporila aj horná komora parlamentu.
Premiér Jošihiko Noda a ďalší stúpenci vyššej dane, ktorá sa postupne zvýši z terajších 5 na 10 %, poukazujú na to, že daň pomôže zvýšiť príjmy do štátneho rozpočtu v situácii, keď krajina zápasí s najväčším štátnym dlhom medzi priemyselne rozvinutými krajinami. V súčasnosti dosahuje okolo 200 % hrubého domáceho produktu. Navyše, štátny rozpočet potrebuje podporu aj kvôli rýchlemu starnutiu obyvateľstva, ktoré každý rok zvyšuje záťaž na sociálny systém.
Premiér v tomto smere poukázal na dlhovú krízu v eurozóne ako na varovanie, čo sa môže stať, keď krajina stratí dôveru trhov. Ako dodal, Japonsko nesmie dovoliť, aby sa niečo podobné udialo aj v jeho prípade.
"Dostali sme sa do situácie, keď musíme urýchlene nájsť financie pre systém sociálneho zabezpečenia," povedal Noda s tým, že náklady na tento systém rýchlo rastú. Zvýšenie tejto dane je pritom prvé po 18 rokoch. Podľa opozície ale zvýšená daň zbrzdí ekonomický rast a ešte viac zaťaží japonské domácnosti. Zvýšenie sa uskutoční v dvoch etapách, najskôr sa v roku 2014 DPH zvýši na 8 % a v nasledujúcom roku na spomínaných 10 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy