Brigádnici si môžu najviac zarobiť v IT priemysle

Podľa zistení agentúry ProAct People Slovensko sa na brigáde dá najlepšie zarobiť v IT priemysle, kde sa plat pre brigádnika pohybuje od 3,00 do 6,00 eura za hodinu, alebo treba skúsiť hostesing s taxou od 3,00 do 4,00 eura za hodinu.

Bratislava 8. augusta (TASR) – Podľa zistení agentúry ProAct People Slovensko sa na brigáde dá najlepšie zarobiť v IT priemysle, kde sa plat pre brigádnika pohybuje od 3,00 do 6,00 eura za hodinu, alebo treba skúsiť hostesing s taxou od 3,00 do 4,00 eura za hodinu. Od 1,65 do 3,00 eura za hodinu vynášajú upratovacie práce, práce na stavbách a úpravy terénov, vo výrobných spoločnostiach (pekárne, baliarne), pomocné práce v polygrafickom či elektrotechnickom priemysle.
Podľa konateľa agentúry Petra Pašku možno nájsť individuálne rozdiely v platovom ohodnotení rovnakej profesie aj v regionálnom rozlíšení. Brigádnik pracujúci na západe republiky dokáže zarobiť viac ako brigádnik na tej istej pozícii v stredoslovenskom či východoslovenskom regióne. Tieto rozdiely spôsobuje už tradične vyššie sústredenie priemyslu na západe Slovenska oproti ostatným krajom, teda aj dopyt po brigádnikoch je vyšší a s tým súvisí aj platové ohodnotenie jednotlivých pracovných pozícií, vysvetlil Paška.
Brigádnici pracujú spravidla na základe Dohody o vykonaní práce (dôchodca, nezamestnaný, zamestnaný) a Dohody o brigádnickej práci študentov (študent na základe potvrdenia o návšteve školy). V porovnaní s riadnou pracovnou zmluvou je táto práca voľnejším pracovným vzťahom. Brigádnikovi sa neprepláca dovolenka, práceneschopnosť a iné. Zamestnávateľ zaňho neodvádza odvody do poisťovní, avšak novela Zákonníka práce má tento stav po novom zmeniť. Odpracovaná doba sa brigádnikovi nezapočítava ani do odpracovaných rokov do dôchodku.
„Bohužiaľ, množstvo hlavne výrobných, stavebných a logistických spoločností zneužíva štatút brigádovania na úkor riadnych pracovných zmlúv. Firmy tlačia pracovný pomer na dohodu kvôli celkovej nižšej cene práce a zamestnanci ju preferujú práve z dôvodu vyššej vyplatenej čistej mzdy. „Príkladom“ donedávna išli aj štátne inštitúcie, ktoré si poradcov a externých konzultantov zamestnávali práve na Dohody o vykonaní práce. Ľudia si neuvedomujú, že z dlhodobého hľadiska je práca na dohodu neperspektívna a nijako ich ani nechráni. Brigádovať by mali naozaj iba tí, pre ktorých ide o krátkodobé a sezónne riešenie,“ uzatvoril Peter Paška.
Spoločnosť ProAct People Slovensko, s. r. o., vznikla v roku 1996 a pôsobí v oblasti sprostredkovania práce. Je najväčšou personálnou agentúrou s výlučne slovenským kapitálom, ktorá v súčasnosti na plný úväzok zamestnáva a školí takmer 1400 zamestnancov. Pracovníci agentúry pôsobia najmä v elektrotechnickom, potravinárskom, polygrafickom či strojárskom priemysle.

Aktuálnu ponuku brigád nájdete na Kariera.sk

Súvisiace články

Aktuálne správy