J. Mihál: Odvodové zaťaženie živnostníkov má stúpnuť z 22 % na 31 %

Bratislava 6. augusta (TASR) – Odvodové zaťaženie samostatne zárobkových osôb má od januára budúceho roka stúpnuť z aktuálnych 22 % na 31 %. Na záver druhého rokovacieho dňa šiestej parlamentnej schôdze na to upozornil exminister práce a poslanec za SaS Jozef Mihál približne pred 15 kolegami v pléne. Zároveň dodal, že zaťaženie zamestnancov je na úrovni 36 %.
„Ja súhlasím s tým, aby sa dosiahla vyššia spravodlivosť, avšak dá sa pochybovať, či tých 36 % verzus 31 % je dobré riešenie, pretože živnostníkov to dosť zaťaží,“ konštatoval ako prvý vystupujúci v rozprave k prvému čítaniu novely zákona o sociálnom poistení. Predkladateľovi zmien, ministerstvu práce, tak odporučil postupné zvyšovanie odvodového zaťaženie.
Na výšku odvodového zaťaženia bude mať vplyv rast minimálneho vymeriavacieho základu v hodnote 393 eur, ktorý rezort odôvodňoval potrebou minimálneho dôchodku pre živnostníkov. „Minimálne základy sa netýkajú iba dôchodkového poistenia, ale týka sa to aj ďalších poistných fondov,“ zdôraznil. Uviedol tiež, že legislatíva nerieši zamestnancov či budúcich dohodárov, ktorí si budú platiť odvody a zarábajú menej ako 393 eur.
Poslanci sa opäť stretnú v utorok (7.8.) a budú pokračovať v prerokovávaní novely zákona o sociálnom poistení. Do rozpravy je písomne prihlásených ešte 12 zákonodarcov, následne sa budú môcť prihlásiť k prvému čítaniu legislatívy ústne.

Súvisiace články

Aktuálne správy