Zisk ArcelorMittalu v 2. kvartáli klesol na 2,4 miliardy USD

Luxemburg 25. júla (TASR) – Najväčší svetový výrobca ocele ArcelorMittal zaznamenal v 2. štvrťroku 2012 pokles zisku aj tržieb. Na príčine je slabý dopyt v dôsledku dlhovej krízy eurozóny, ktorá navyše tlačí aj ceny produktov smerom nadol.
Zisk koncernu pred zdanením, úrokmi, odpismi a amortizáciou (EBITDA) za tri mesiace do konca júna 2012 klesol na 2,4 miliardy USD (1,98 miliardy eur) z 3,4 miliardy USD v rovnakom období roka 2011. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, oceliarskemu gigantu predpovedali zisk v priemere 2,1 miliardy USD.
Na zisk ArcelorMittalu v 2. kvartáli však mal vplyv aj jednorazový príjem 339 miliónov USD z predaja americkej firmy na distribúciu ocele Skyline Steel. Bez započítania tohto príjmu by bol zisk ArcelorMittalu o niečo nižší ako v období apríl – jún 2011.
"Podmienky na trhu boli v prvom polroku veľmi náročné, oveľa ťažšie, ako sme očakávali," vyhlásil generálny riaditeľ spoločnosti Lakshmi Mittal, ktorý predpovedá, že ani v druhej polovici roka sa situácia veľmi nezmení.
Tržby koncernu sa znížili na 22,5 miliardy USD z 25,1 miliardy USD a čistý zisk klesol na 959 miliónov USD z 1,5 miliardy USD v rovnakom období vlani.
Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy