ECB musí pomôcť eurozóne, mala by opäť nakupovať dlhopisy

Paríž/Frankfurt nad Mohanom 24. júla (TASR) - Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) vyzvala Európsku centrálnu banku (ECB), aby prijala opatrenia na boj s dlhovou krízou.

Paríž/Frankfurt nad Mohanom 24. júla (TASR) – Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) vyzvala Európsku centrálnu banku (ECB), aby prijala opatrenia na boj s dlhovou krízou. ECB by mala opäť spustiť program výkupu dlhopisov, aby podporila Španielsko.
Generálny tajomník OECD Ángel Gurría dnes pre Bloomberg Television povedal, že ECB by mala konať rozhodnejšie a obnoviť nákup dlhopisov vo väčšom objeme. Podľa Gurríu musí ECB pomôcť pri stabilizácii výnosov španielskych a talianskych dlhopisov. Nie je totiž dôvod, aby Španielsko muselo pri financovaní na trhu platiť úrok 7,5 %.
"Európa by mala použiť všetky nástroje, predovšetkým ECB, ktorá má k dispozícii účinné zbrane," uviedol Gurría. Dodal, že je úplne zbytočné, aby Španielsko žiadalo o záchranný program.
ECB v rámci programu výkupu dlhopisov doteraz nakúpila cenné papiere krajín eurozóny v hodnote 211,5 miliardy eur. Banka program prerušila v polovici marca.

Súvisiace články

Aktuálne správy