Pre aktivity v Kurdistane Chevron nezíska od Bagdadu nové ropné kontrakty

Bagdad 24. júla (TASR) – Irak neumožní americkej ropnej spoločnosti Chevron uchádzať sa o kontrakty na rozvoj ropných ložísk v strednom a južnom Iraku na protest proti rozhodnutiu spoločnosti uzatvoriť kontrakt na prieskum ložísk v Kurdistane. Informovala o tom dnes iracká vláda.
Iracké ministerstvo ropného priemyslu oznámilo, že Chevron 19. júla prevzal od indického konglomerátu Reliance Industries 80-% podiel v dvoch prieskumných blokoch v Kurdistane. Urobil tak napriek tomu, že vedel o postoji irackého ministerstva a centrálnej vlády v Bagdade, že všetky kontrakty podpísané s tamojšou autonómnou vládou sú nelegálne.
Ropa je jedným z niekoľkých sporných bodov medzi irackou vládou a kurdskými zástupcami, ktorí robia všetko preto, aby zabránili Bagdadu získať kontrolu nad ložiskami v ich regióne. Podľa irackej vlády je však ropa majetkom celého štátu a Kurdi si na ložiská nemôžu robiť nárok.
V snahe prilákať zahraničné spoločnosti Kurdi ponúkajú záujemcom o prieskum a ťažbu výhodné podmienky, čo okrem Chevronu pred časom využil aj konkurenčný Exxon Mobil. Ten podobnú dohodu podpísal s kurdskými úradmi v novembri minulého roka a stal sa tak aj prvou spoločnosťou, ktorá prišla o možnosť uchádzať sa o kontrakty v ostatných oblastiach Iraku.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy