Dlhopisy viacerých krajín eurozóny sa dostali pod tlak

Dlhopisy viacerých krajín eurozóny sa dnes dostali pod tlak. Príčinou je zhoršenie výhľadu ratingov Nemecka, Holandska a Luxemburska agentúrou Moody's.

Frankfurt nad Mohanom 24. júla (TASR) – Dlhopisy viacerých krajín eurozóny sa dnes dostali pod tlak. Príčinou je zhoršenie výhľadu ratingov Nemecka, Holandska a Luxemburska agentúrou Moody’s. Dnes vzrástlo úročenie dlhu nielen finančne slabých krajín, ako sú Španielsko a Taliansko, ale hrozba Moody’s mala negatívny vplyv aj na dlh Nemecka a Francúzska.
Moody’s v pondelok (23.7.) zhoršila výhľad ratingov Nemecka, Holandska a Luxemburska na negatívny. Zatiaľ im však ponechala najvyššiu úverovú známku Aaa. Ako argument agentúra uviedla krízu eurozóny a dlhy španielskych regiónov. Narastajú totiž obavy, že štvrtá najväčšia ekonomika menovej únie bude musieť požiadať o záchranný úver. To zvýši tlak na verejné financie Nemecka, ktoré je najväčším prispievateľom do európskych záchranných fondov, ako aj na ostatné členské štáty eurozóny s najvyšším ratingom.
Dnes sa pod tlak dostali predovšetkým francúzske štátne dlhopisy, aj keď sa varovanie Moody’s priamo netýkalo druhej najväčšej ekonomiky eurozóny. Výnos referenčných 10-ročných francúzskych dlhopisov sa zvýšil viac než o 10 bázických bodov až na 2,25 %. Od začiatku týždňa ich výnos vyskočil približne o 20 bázických bodov.
Situácia sa zhoršila aj na ďalších dlhopisových trhoch. Dnes tiež rástli výnosy holandských, nemeckých, rakúskych a fínskych dlhopisov. Tie však boli predtým na rekordne nízkych úrovniach.
Španielsku sa financovanie na trhoch stále viac predražuje. Na dnešnej aukcii Madrid predal pokladničné poukážky za 3,05 miliardy eur, no musel ponúknuť vyššie úroky ako v júni. Navyše výnos z 10-ročných španielskych dlhopisov sa naďalej drží výrazne nad kritickou hranicou 7 %. Dnes sa pohyboval okolo 7,55 %. Okrem toho výnos 5-ročných dlhopisov bol dnes nakrátko vyšší než výnos 10-ročných španielskych dlhopisov. To podľa expertov signalizuje, že je len otázkou času, kedy Madrid požiada o záchranný úver.
Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy