Euro voči doláru klesalo aj minulý týždeň

Bratislava 23. júla (TASR) – Uplynulý týždeň na burzách charakterizovali najmä výsledky firiem za druhý kvartál 2012. Do piatka sa pokojne obchodovalo s rastovými tendenciami na akciovom trhu.
Výsledky zverejňovali mnohé veľké firmy ako napríklad Goldman Sachs, Coca Cola, Mattel, Microsoft a Morgan Stanley. Veľké firmy tak zverejňujú zatiaľ dobré výsledky, čo podporovalo býčie chute. Akcie tak rástli a výber ziskov prišiel až v piatok. To sa do pozornosti znova dostalo Španielsko. Najprv krajine odsúhlasili pomoc ministri financií eurozóny vo výške 100 miliárd eur. Pôžička však bude splatná do 15 rokov, a nie do 30 rokov, ako bol neoficiálny predpoklad. Následne Španielsko znížilo odhad rastu hrubého domáceho produktu (HDP) na rok 2013 z +0,2 % na -0,5 %. Na trhy sa dostala aj správa, že španielsky región Valencia bude potrebovať pomoc od vlády vo výške 18 miliárd eur. Výnosy na dlhopisoch tak rástli a na 10-ročných a 5-ročných dlhopisoch dosiahli 7,22 % respektíve 6,76 %. Zaujímavé čísla ukázali aj spready 10-ročných španielskych a nemeckých dlhopisov, ten dosiahol 600 bázických bodov a spread 10-ročných talianskych a nemeckých dlhopisov dosiahol 500 bázických bodov.
Počas piatka ešte Európska centrálna banka (ECB) stihla pozastaviť akceptovanie cenných papierov ručených gréckou vládou ako kolaterál na repo operácie. Euro na tieto správy reagovalo negatívne a vytvorilo voči doláru nové minimá v okolí 1,2150. Trend je tak na spoločnej európskej mene stále medvedí a nič nenaznačuje, že by sa mal zmeniť.
Počas týždňa pútal pozornosť aj prejav Bena Bernankeho. Ten mal svoj pravidelný polročný prejav o stave ekonomiky. Obhajoval konanie Federálneho rezervného systému (Fed) a poukazoval na to, že Fed v žiadnom prípade nespôsobí hyperinfláciu. Ani tentoraz Bernanke nespomenul žiadne nové stimuly a to viedlo k rastu amerického dolára. Zelená bankovka však získava iba voči euru a švajčiarskemu franku. Stráca však voči britskej libre a komoditným menám. To tak naznačuje, že trh stále čaká na nové kvantitatívne uvoľňovanie. Euro však má viac problémov ako dolár, a preto kurz EUR/USD smeruje nadol.
Tento týždeň analytici očakávajú údaje o spotrebiteľskej dôvere z eurozóny, HDP z Veľkej Británie za druhý kvartál, predaje nových domov v Amerike, objednávky tovarov dlhodobej spotreby z USA.
TASR informoval analytik CAPITAL MARKETS, o. c. p., a. s., Peter Bukov.

Súvisiace články

Aktuálne správy