Podielové fondy vykázali za polrok kladné predaje

Celkové predaje podielových fondov prevýšili za šesť mesiacov spätné nákupy o 55,6 mil. eur.

Podielové fondy zaznamenali v prvom tohtoročnom polroku kladné čisté predaje. Celkové predaje fondov prevýšili za šesť mesiacov spätné nákupy o 55,6 mil. eur. V samotnom júni vykázali fondy v správe členov Slovenskej asociácie správcovských spoločností (SASS) čisté predaje v objeme 38,6 mil. eur. Podľa údajov asociácie tak fondy zaznamenali v mesačnom hodnotení kladné predaje štvrtý mesiac v poradí. V minulom roku zaznamenal sektor kolektívneho investovania kladné predaje iba v januári, apríli a v máji.

Čistá hodnota aktív vo fondoch ku koncu júna tohto roka podľa údajov SASS dosahovala 3,957 mld. eur. V závere roka 2011 čistá hodnota aktív vo fondoch prevyšovala 3,83 mld. eur. Najviac prostriedkov mali ku koncu šiesteho mesiaca investori vo fondoch krátkodobých investícií, ktoré vykazovali čistú hodnotu aktív v objeme 827 mil. eur. V medzimesačnom porovnaní predstavoval pokles objemu aktív v tomto type fondov 0,69 %.

Špeciálne fondy – ostatné vykázali druhý najvyšší objem prostriedkov, a to vo výške 578,2 mil. eur, pričom hodnota aktív v dlhopisových fondoch dosiahla 531,8 mil. eur. Štvrtý najvyšší objem prostriedkov investorov smeroval do zmiešaných fondov, kde čistá hodnota aktív predstavovala 489 mil. eur.

V minulom roku zaznamenala SASS celkový záporný objem čistých predajov podielových fondov na úrovni 588 mil. eur. Na trh kolektívneho investovania podľa asociácie vlani nevyplývali iba zmeny a trendy na zahraničných kapitálových trhoch, ale aj celkové konkurenčné prostredie v slovenskom bankovníctve a legislatívne zmeny. Celkový majetok vo fondoch a riadených portfóliách pod správou členov asociácie dosiahol ku koncu vlaňajška 5,848 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy