Fitch potvrdila rating dlhodobých záväzkov Talianska na úrovni A-

Miláno/New York 20. júla (TASR) – Medzinárodná agentúra Fitch potvrdila rating dlhodobých záväzkov Talianska na úrovni A- s negatívnym výhľadom. Agentúra tak odvrátila, aspoň nateraz, hrozbu ďalšieho zvyšovania tlaku trhov na Taliansko.
Podľa Fitch Taliansko môže skrotiť svoje dlhy. Agentúra ale upozornila, že vysoké náklady na obsluhu talianskeho dlhu, a tiež možné zlyhanie európskych politikov pri zavádzaní opatrení, ktoré by mali priniesť stabilitu na trhy s dlhopismi, predstavujú pre Rím vážne riziko.
Agentúra Moody’s pred týždňom Taliansku znížila rating o dva stupne na Baa2 a Standard & Poor’s krajine pridelili známku BBB+.
Fitch však vzal do úvahy konsolidačné úsilie Ríma, ktorý prijal tvrdé úsporné opatrenia a fiškálne reformy. Tie ale zároveň ešte viac zabrzdili slabý výkon tretej najväčšej ekonomiky eurozóny.
Očakáva sa, že vláda v septembri zverejní revidovanú prognózu, podľa ktorej ekonomika klesne o viac ako 1,2 %.
Analytici sa ale domnievajú, že výpadok rozpočtových príjmov v dôsledku slabšieho výkonu hospodárstva, pomôže pribrzdiť boj s daňovými únikmi, vďaka ktorému by Taliansku malo "pritiecť" do štátnej pokladnice zhruba 10 miliárd eur.
Najväčším problémom krajiny sú vysoké výnosy z jeho dlhopisov na sekundárnych trhoch, ktoré sa pohybujú okolo hranice 6 %. Taliansko preto vyzvalo partnerov v Európskej únii (EÚ), aby pomohli zmierniť tlak trhov na slabšie štáty eurozóny. Európski lídri na summite koncom júna schválili návrh na flexibilnejšie využívanie financií v európskych záchranných fondoch. Ale v Nemecku o tom musí rozhodnúť Ústavný súd, ktorý svoj verdikt vynesie až v septembri. A Fitch v tejto súvislosti upozornil, že ak EÚ neprijme potrebné opatrenia včas, môže Taliansko vystaviť "finančným otrasom".

Súvisiace články

Aktuálne správy