Seniori zo Severu si budú môcť vyberať reštaurácie, dostanú gastrolístky

Dôchodcovia z Mestskej časti (MsČ) Košice - Sever sa budú stravovať po novom. Jedávať budú môcť v ľubovoľných reštauráciách, kde akceptujú stravné lístky.

Košice 19. júla (TASR) – Dôchodcovia z Mestskej časti (MsČ) Košice – Sever sa budú stravovať po novom. Jedávať budú môcť v ľubovoľných reštauráciách, kde akceptujú stravné lístky. Gastrolístky pre nich zavedie MsČ pravdepodobne ako prvá na Slovensku. Zmena je naplánovaná od 1. augusta. TASR o tom dnes informoval vedúci kancelárie starostu MsČ Sever Marcel Gibóda.
Dôchodcovia zo Severu sa doteraz mohli stravovať u troch prevádzkovateľov reštauračného stravovania. Podľa Gibódu však v poslednom období riešili viacero žiadostí dôchodcov, ktorí sa pýtali na zabezpečenie diétneho stravovania. Starosta sa preto rozhodol v tejto veci podniknúť kroky.
„Mojou snahou bolo liberalizovať reštauračné služby pre seniorov. Len tri reštauračné zariadenia v minulosti spĺňali podmienky na stravovanie dôchodcov. Avšak ani tie nevedeli zabezpečiť všetky požadované diéty. Aj takýmto spôsobom chceme vyjsť v ústrety našim dôchodcom, ktorých možnosti stravovania sú obmedzené," vysvetlil starosta Marián Gaj. Touto zmenou podľa neho už nebudú diskriminovaní tí seniori, ktorí mali nárok na príspevok, ale nemohli ho využiť, pretože zazmluvnené zariadenie takúto diétnu stravu nevedelo pripraviť.
Zavedením stravných lístkov MsČ Košice – Sever podľa prednostu Jaroslava Polačeka rozširuje pravdepodobne ako prvá na Slovensku možnosti stravovania dôchodcov o všetky reštauračné zariadenia, ktoré akceptujú stravné lístky.
Nárok na účelový príspevok na stravovanie dôchodcov majú všetci seniori, ktorých dôchodok nepresiahol výšku 330 eur. Tí, ktorí majú dôchodky do výšky 250 eur, majú nárok na príspevok vo výške 0,83 eura z ceny lístka. Ak má dôchodca dôchodok od 250 eur do 330 eur, má nárok na príspevok vo výške 0,66 eura z ceny lístka. "Príspevky sa poskytujú na základe žiadosti a aktuálneho rozhodnutia o výške dôchodku zo Sociálnej poisťovne," doplnil Gibóda.
Stravné lístky si dôchodcovia s trvalým pobytom v MsČ Košice-Sever môžu zakúpiť v Kancelárii prvého kontaktu na Miestnom úrade MsČ Košice – Sever na Festivalovom námestí, na prízemí budovy.

Súvisiace články

Aktuálne správy