V rokovaniach o úvere sa v Budapešti vynorili prvé rozdiely

Budapešť 19. júla (TASR) – Maďarská delegácia na rokovaniach s misiou Medzinárodného menového fondu (MMF) a EÚ diskutuje o výhľade ekonomiky krajiny na roky 2013 a 2014 a už sa objavili prvé rozdiely naň, ktoré treba vyjasniť. Pre týždenník Figyelo to uviedol šéf maďarskej delegácie na rokovaniach – minister Mihaly Varga. Dodal, že nechce o nich hovoriť. Sú však prvými signálmi, ako budú pokračovať.
Najdôležitejšie bude dohodnúť sa na makroekonomickom vývoji v rokoch 2013 a 2014. Ak sa na ňom zhodneme, rozhovory môžu vstúpiť začiatkom augusta do vážnej fázy.
Budapešť začala rokovanie s MMF a o úvere v utorok (17. 7.). Krajina ho potrebuje, aby si znížila náklady na úvery na finančných trhoch a zabezpečila sa pred dôsledkami prehlbujúcej sa dlhovej krízy v eurozóne.
Forint a štátne dlhopisy teraz ťažia z nádeje, že sa dosiahne dohoda o úvere. Ale analytici predpokladajú, že rokovania budú ťažké.
Na otázku, čo sa stane, ak sa nedosiahne dohoda o výhľade vývoja maďarskej ekonomiky, Varga uviedol, že sú možné tri scenáre. Buď sa delegácie rozídu s tým, že sa k rokovaciemu stolu vrátia neskôr, alebo údaje druhej strany nebudú v tomto bode presné. Treťou možnosťou je, že maďarská delegácia napokon presvedčí partnerov a rokovania budú pokračovať na tomto základe.
Maďarský štatistický úrad uverejní predbežné výsledky vývoja ekonomiky v 2. štvrťroku 14. augusta. V 1. štvrťroku došlo k medziročnému poklesu hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,7 % a medzištvrťročne sa znížil o 1,2 %.
Vláda projektuje štátny rozpočet na budúci rok na raste HDP 1,6 %, kým centrálna banka, ktorá je v spore s vládou, predpokladá jeho prírastok 0,8 %.
Varga sa už vyslovil, že sa dohoda s MMF a EÚ o úvere dosiahne najneskoršie do konca októbra a zopakoval, že Budapešť potrebuje v súlade s očakávaniami trhov pomoc 15 miliárd eur. "Ak bude suma nižšia, potom to trh nezoberie vážne, ak bude vyššia, potom sa bude myslieť, že problém je väčší, ako sa doteraz myslelo," uviedol Varga.

Súvisiace články

Aktuálne správy