Francúzska vláda pritvrdzuje proti veľkým firmám za plány prepúšťania

Paríž 18. júla (TASR) – Francúzska vláda začína zostrovať tón voči firmám, ktoré informovali o plánoch prepúšťania zamestnancov. Po vyhláseniach francúzskeho prezidenta, že rozsah prepúšťania v automobilke PSA Peugeot Citroën je „neprijateľný,“ dnes vláda varovala v podobnom duchu aj britsko-austrálsky ťažobný gigant Rio Tinto.
Spoločnosť ešte v júni uviedla, že uzatvorí svoj hlinikárenský závod v savojskom Saint-Jean-de-Maurienne so 600 zamestnancami, ak sa so štátnym energetickým podnikom Electricité de France nedohodne na novom výhodnom kontrakte za dodávky elektriny.
Ako dnes v rozhovore pre rádio France Inter povedal minister priemyslu Arnaud Montebourg, je to ziskový podnik a vláda takéto kroky neakceptuje. „Plánujeme rokovania (s Rio Tinto), a tie budú dosť tvrdé,“ vyhlásil minister.
Na základe súčasného kontraktu o dodávkach elektriny z roku 1985, ktorého platnosť sa skončí v roku 2014, platí podľa denníka Les Echos Rio Tinto za dodávky v porovnaní so súčasnými cenami na trhu dva- až trikrát menej. Rokovania o novom kontrakte sa však dostali do slepej uličky a začiatkom júna Rio Tinto oznámil, že ak sa nedohodnú do polovice septembra, závod v Saint-Jean-de-Maurienne zatvorí.
Montebourg prisľúbil „veľmi tvrdé rokovania“ s firmami, ktoré „dobre zarábajú a evidentne zneužívajú situáciu“. Jeho slová poukazujú na pritvrdzovanie postoja novej francúzskej vlády voči veľkým firmám v reakcii na rušenie pracovných miest. Minulý týždeň prezident Francois Hollande skritizoval plány automobilky PSA Peugeot Citroën, ktorá v najbližších dvoch rokoch chce vo Francúzsku prepustiť 8000 zamestnancov a závod pri Paríži zatvoriť. Podľa prezidenta je plán „neprijateľný“ a spoločnosť vyzval, aby ho s odbormi opätovne prerokovala.
Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy