Portugalsko predalo pokladničné poukážky za 2 mld. eur s nižším úrokom

Lisabon 18. júla (TASR) – Portugalsko dnes predalo pokladničné poukážky za 2 miliardy eur, čo je maximálny objem, aký si od aukcie sľubovalo. Zároveň sa mu podaril predaj za nižší úrok než v predchádzajúcej aukcii a navyše, úrok je nižší než v prípade predaja španielskych pokladničných poukážok. To naznačuje, že problémy Španielska momentálne portugalský trh neohrozujú.
Výnos z 12-mesačných pokladničných poukážok, ktoré Portugalsko predalo v objeme 1,25 miliardy eur, dosiahol 3,5 %, zatiaľ čo v júnovej aukcii zaznamenal Lisabon úrok 3,8 %. V prípade 6-mesačných poukážok dosiahol úrok 2,3 % oproti úroku na úrovni 2,7 %, ktorý zaznamenalo Portugalsko v predchádzajúcej aukcii.
Ako povedal Filipe Silva z Banco Carregosa, ukazuje sa, že investori nespájajú Portugalsko so susedným Španielskom, kde úroky zostávajú na vysokej úrovni.
Portugalsko minulý rok požiadalo Európsku úniu a Medzinárodný menový fond (MMF) o pomoc, pričom následne získalo záchranný úver za 78 miliárd eur. Jeho súčasťou sú úsporné opatrenia, ktoré podľa tohtotýždňových informácií MMF Portugalsko zatiaľ plní podľa plánu. Fond však upozornil na riziká v prípade zhoršenia situácie v eurozóne.
Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy