Richter hovorí o sociálnom zmieri v krajine

Podľa ministra práce opatrenia, ktoré rezort urobil, posilňujú sociálnu a ekonomickú situáciu ľudí.

Výsledkom rozhodnutí rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny počas prvých sto dní vlády je sociálny zmier v krajine. Na tlačovej besede to v utorok vyhlásil minister práce Ján Richter, ktorý tak zhodnotil obdobie od nástupu do funkcie. Zmeny, ktoré sa za obdobie sto dní v rezorte udiali, označil za zásadné. „Opatrenia, ktoré sme pripravili, posilňujú sociálnu a ekonomickú situáciu ľudí,“ uviedol Richter. Pripomenul novelu zákona o sociálnom poistení, ktorá je aktuálne v parlamente.

„Prioritou rezortu bol dôchodkový systém ako celok. Bude významným a dlhodobým prínosom pre udržateľnosť dôchodkov, týka sa to prvého a druhého piliera, ale aj živnostníkov a dohodárov,“ povedal Richter. Za ďalšiu prioritu minister označil aktívnu politiku trhu práce a podmienky pre ochranu zamestnanca, ktoré rieši novela zákonníka práce. Na program rokovania parlamentu sa dostane v septembri, účinnosť sa predpokladá od 1. januára budúceho roka. Rezort tak isto plánuje zmeny v treťom pilieri. „Budeme intenzívne pracovať na druhej etape zákona o sociálnom poistení ohľadom tretieho piliera,“ skonštatoval Richter.

Minister zároveň uviedol, že rezort pripravuje novelu zákona o službách zamestnanosti. Štátny tajomník ministerstva Braňo Ondruš informoval, že rezort práce pripravuje hlbokú zmenu tohto zákona, ktorá výrazným spôsobom zasiahneme do existujúcich nástrojov. O čosi konkrétnejší bol minister práce. „Absolventská prax, tak ako je tento nástroj nastavení, naplní svoju úlohu. Celkom iste tu príde k zásadným zmenám,“ dodal Richter, ktorý zároveň načrtol, že rezort pripravuje aj novelu zákona o hmotnej núdzi.

Agentúra SITA vydá k správe zvuk na audio.sita.sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy