Dôvera nemeckých investorov v júli klesla

Berlín 17. júla (TASR) – Dôvera nemeckých investorov a analytikov v ekonomiku krajiny v júli klesla, tretíkrát v rade, a na najnižšiu úroveň za šesť mesiacov. To je ďalší z dôkazov, že dlhová kríza eurozóny už zasiahla aj najväčšiu ekonomiku bloku. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW).
Prieskum ukázal, že kľúčový index dôvery nemeckých investorov, ktorý vyjadruje ich očakávania pre najbližších šesť mesiacov, sa tento mesiac prepadol na -19,6 bodu z júnových -16,9 bodu. Analytici zhruba takýto výsledok očakávali. Júlová hodnota indexu je zároveň najnižšia od januára tohto roka, keď dosiahol -21,6 bodu.
Prieskum tiež odhalil, že aj ďalší z ukazovateľov, index súčasných podmienok, tento mesiac klesol, a to na 21,9 bodu z júnových 33,2 bodu.
"Ani náznaky stabilizácie na akciových trhoch či rozhodnutie Európskej centrálnej banky o znížení úrokov, oslabenie eura a zníženie cien ropy nepomohli zlepšiť náladu nemeckých investorov," skonštatoval analytik banky ING Carsten Brzeski.
Dôvodom je dlhová kríza eurozóny a recesia, do ktorej sa prepadli viaceré európske ekonomiky, ako aj spomaľovanie výkonu kľúčových obchodných partnerov Nemecka v zámorí. Jedným z hlavných motorov nemeckého hospodárstva je totiž export a pokles dopytu môže viesť k utlmeniu výroby.
Informovali o tom agentúry AP, DPA a RTTNews.

Súvisiace články

Aktuálne správy