Šéf Munich Re žiada rozčleniť kľúčové veľkobanky

Mníchov 17. júla (TASR) – Veľkobanky, ktoré sú piliermi finančného systému, treba rozčleniť. Žiada to predseda správnej rady zaisťovne Munich Re, ktorá je najväčšou poisťovňou poisťovní na svete, Nikolaus von Bomhard. Keďže sa tieto banky musia v každom prípade zachraňovať, ide podľa neho "o konštrukčnú chybu systému". Situácia "Too big to fail (priveľký na krach) – už nesmie existovať", uviedol manažér. Žiada, aby sa sprísnili pravidlá podnikania pre banky a sprísnila ich kontrola. Investičné a úverové činnosti bánk sa musia oddeliť. "Som stúpencom oddeleného bankového systému," povedal Bomhard.
V budúcnosti by sa mali investori výraznejšie podieľať aj na stratách bánk, "inak sa nikdy nepodarí minimalizovať riziká", dodal.
Štátne dlhové krízy a bankové krízy sú nezdravo silno prepojené a navzájom sa vyostrujú. Sporitelia a poisťovne sa podieľajú na znášaní dôsledkov mimoriadne nízkych úrokov. "To nás mimoriadne silno stresuje," poznamenal Bomhard. Poisťovniam sa sťažujú podmienky na získanie nevyhnutných výnosov na kapitálovom trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy