Španielsko dostáva na pokladničné poukážky nižšie úroky

Madrid 17. júla (TASR) – Španielsko získavalo v pondelok (16. 7.) krátkodobé úvery na finančných trhoch lacnejšie než v júni. Jeho jednoročné pokladničné poukážky sa úročili sadzbou 3,5 %, kým minulý mesiac bola ich priemerná sadzba 5,074 %. Júnová španielska sadzba na tieto úvery bola najvyššia za posledných 15 rokov.
Pokladničné poukážky so splatnosťou 18 mesiacov majú tento týždeň sadzbu 4,0 %. V júni bola 5,107 %.
K poklesu španielskych úrokových sadzieb prišlo krátko po tom, ako premiér Mariano Rajoy informoval, že jeho vláda v nasledujúcich 30 mesiacoch zníži rozpočtové výdavky o 65 miliárd eur. Tým chce dokázať, že Madrid môže kontrolovať svoje financie.
Ale trhy pochybujú o tejto možnosti, a preto udržujú úroky na 10-ročné španielske dlhopisy na úrovni takmer 7 %.
Minister hospodárstva Luis de Guindos povedal, že úverový trh nefunguje bezchybne a investori z krajín mimo eurozóny nedôverujú projektu eura. Poukázal na to, že si členovia eurozóny neposkytujú úvery.
Zahraniční investori znižujú svoj podiel na krytí štátneho dlhu Talianska a Španielska, čo vedie k rastu závislosti na vlastných bankách, ktoré kupujú ich dlhopisy z lacných úverov Európskej centrálnej banky. Guindos pre španielsky denník La Vanguardia uviedol, že renacionalizácia kapitálového trhu je veľmi negatívnym javom.
Postavenie Španielska na finančných trhoch však objasní až predaj jeho bondov na tri až šesť rokov. Aukcia je ohlásená na štvrtok (19. 7.). Ministerstvo financií ich ponúkne v celkovej hodnote tri miliardy eur.
Hoci ministerstvo už predalo z plánovaného tohtoročného objemu dlhodobých a strednodobých štátnych dlhopisov 65 %, ani splnenie cieľa na 100 % nebude musieť stačiť. Rajoyova vláda totiž dohodla s Európskou komisiou vyšší tohtoročný rozpočtový schodok, než si pôvodne naplánovala. Má aj nový mechanizmus na krytie schodkov regiónov. Na obe zmeny si však bude musieť požičať ďalšie financie.

Súvisiace články

Aktuálne správy