MMF zhoršil odhad rastu globálnej ekonomiky aj eurozóny

Washington 16. júla (TASR) – Medzinárodný menový fond (MMF) dnes znížil svoj odhad rastu globálnej ekonomiky v roku 2013 a upozornil, že môže byť ešte slabší, ak politici v Európe nezakročia dostatočne razantne a rýchlo proti šíreniu dlhovej krízy v eurozóne.
Fond najnovšie predpovedá, že výkon svetovej ekonomiky sa v roku 2013 zvýši len o 3,9 %, a nie o 4,1 %, ktoré očakával ešte v apríli. Predpoveď pre tento rok však nezmenil a stále očakáva, že globálne hospodárstvo expanduje o 3,5 %.
Aj v prípade eurozóny potvrdil, že jej hrubý domáci produkt v tomto roku klesne o 0,3 % a na budúci rok sa zvýši o 0,7 %, ale Španielsko v tomto ani v budúcom roku recesiu neprekoná.
MMF tiež revidoval svoju predpoveď pre Britániu, ktorej HDP tento rok stúpne len o 0,2 %, a nie o 0,8 %, a na budúci rok bude jej výkon tiež slabší: expanduje o 1,4 % namiesto o 2 %, ktoré očakával v apríli.
Spojeným štátom však zhoršil prognózu už pre tento rok na 2 % z aprílových 2,1 % a na budúci rok na 2,3 % (z 2,4 %).
Vyspelé ekonomiky ako celok v tomto roku vzrastú o 1,4 % a v roku 2013 o 1,9 %.
Spomalenie rastu vyspelých krajín sa podľa MMF odrazí aj na výkone transformujúcich sa štátov, preto zredukoval o 0,1 percentuálneho bodu odhad ich expanzie v tomto aj v budúcom roku. Najnovšie tak očakáva, že HDP rozvíjajúcich sa ekonomík v tomto roku stúpne o 5,6 % a na budúci rok sa ich rast zrýchli na 5,9 %.
Fond ocenil opatrenia, ktoré európski lídri schválili na summite koncom júna, a označil ich za krok správnym smerom. Zároveň ich ale vyzval, aby urýchlili fiškálnu a bankovú integráciu a vytvorili paneurópsky program garancie vkladov a mechanizmus na pomoc krachujúcim bankám. Domnieva sa tiež, že Európska centrálna banka (ECB) by mala poskytovať viac likvidity finančným ústavom v eurozóne a za miernejších podmienok. Okrem toho odporúča ECB, aby ešte viac uvoľnila svoju menovú politiku.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy