Visa a Mastercard znížia americkým maloobchodníkom poplatky

New York 16. júla (TASR) – Americkí maloobchodníci dosiahli dohodu v dlhoročnom spore so spoločnosťami Visa a Mastercard, ktoré zabezpečujú prevádzku kreditných kariet, a bankami, ktoré ich vydávajú zákazníkom. Dostanú od nich na svoje účty celkom 7,25 miliardy USD (5,95 miliardy eur).
Peniaze sa rozdelia medzi 7 miliónov maloobchodníkov. Od roku 2005 sa súdili s oboma spoločnosťami a bankami, lebo sa domnievali, že poplatky, ktoré si účtujú, sú privysoké. Spor medzi oboma stranami sa uzavrel koncom minulého týždňa návrhom kompromisnej dohody. Spoločnú žalobu proti nim podalo v New Yorku asi 50 veľkých i menších obchodných firiem a reťazcov.
Za používanie kariet spoločnostiam totiž neplatia len ich používatelia, ale o istú sumu zo svojej tržby prichádzajú aj obchodníci. Ročne táto suma pripravuje obchodníkov v Spojených štátoch o 35 miliárd USD.
V minulosti mali námietky voči výške poplatkov spoločností Visa a Mastercard aj americká vláda a Európska komisia.
Dohodu o zmieri odmieta združenie obchodov Aunt Emma (Teta Emma). Predseda združenia obchodov s potravinami NACS Tom Robinson uviedol, že navrhnutý kompromis umožňuje kreditným spoločnostiam, aby si diktovali ceny aj v budúcnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy