Objem overnight depozitov v ECB klesol viac ako o polovicu

Frankfurt nad Mohanom 12. júla (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) minulý týždeň znížila kľúčové úrokové sadzby na historické minimum, pričom úrok z jednodňových vkladov zredukovala na nulu. A to je dôvod, prečo objem hotovosti, ktorý banky v eurozóne zvyknú "zaparkovať" na 24 hodín do ECB, po minulom týždni klesol viac ako o polovicu.
Strážcovia jednotnej európskej meny dúfali, že ich rozhodnutie prinesie takýto výsledok. Cieľom bezprecedentného kroku ECB bolo oživiť tok úverov a podporiť tak hospodársky rast. Ak totiž banky nedostanú z vkladu do ECB žiadny úrok, majú skôr tendencie hľadať si iné možnosti zhodnotenia svojich peňazí.
Výška takzvaných overnight depozitov vyskočila prudko nahor začiatkom roka po tom, ako ECB v závere decembra 2011 prvýkrát vo svojej histórii ponúkla bankám lacné trojročné úvery. Tie ich potom použili buď na nákup dlhopisov okrajových štátov eurozóny, alebo zaparkovali v ECB. Vysoký objem jednodňových vkladov v ECB pritom signalizuje, že banky si vzájomne nedôverujú a zdráhajú sa poskytovať si úvery.
Preto sa ECB rozhodla znížiť úrokovú sadzbu overnight depozitov na nulu, aby banky hľadali iné alternatívy, ako zarobiť.
Centrálna banka dúfa, že to povedie k oživeniu úverov a v konečnom dôsledku k naštartovaniu hospodárstva eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy