Taliansky štatistický úrad pohrozil, že od januára prestane vydávať štatistiky

Miláno 12. júla (TASR) – Taliansky štatistický úrad ISTAT pohrozil, že prestane vyhodnocovať a zverejňovať údaje o vývoji ekonomiky, pretože vláda v rámci úsporných opatrení znížila aj výdavky na fungovanie tohto úradu.
Analytici pritom pozorne sledujú štatistické údaje z Talianska, ktoré je nielen treťou najväčšou ekonomikou eurozóny, ale patrí aj medzi potenciálnych kandidátov na záchranný úver. Dôvodom je obrovský štátny dlh, pre ktorý Taliansko čelí tlaku trhov a výnosy z jeho dlhopisov sa pohybujú nad hranicou 6 %.
Prezident ISTAT Enrico Giovannini zároveň vládu upozornil, že Európska únia (EÚ) môže Taliansku udeliť pokutu, ak jej včas nedodá všetky štatistické údaje.
„Škrty vo výdavkoch ohrozujú ISTAT. Od januára (2013) nevydáme žiadnu štatistiku,“ povedal Giovannini v rozhovore pre denník La Repubblica.
Vláda premiéra Maria Montiho pripravila nový plán úspor, v rámci ktorého tento rok zníži výdavky štátu o 4,4 miliardy eur, na budúci rok o 10,6 miliardy eur a v roku 2014 o 11 miliárd eur. Ušetriť chce najmä znížením počtu zamestnancov štátnej administratívy o 10 %.
Výdavky na chod štatistického úradu majú na budúci rok klesnúť na 150 až 160 miliónov eur zo súčasných 176 miliónov eur. Podľa Giovanniniho tak dosiahnu zhruba polovicu zo sumy, ktorú pre štatistický úrad vyčlenilo Francúzsko, a tretinu nákladov severských štátov.
Šéf ISTAT zároveň označil plánované škrty vo výdavkoch na chod organizácie za neudržateľné a upozornil kabinet, že jeho úrad má tento rok zverejniť 300 štatistík, čo je o 25 % viac ako pred dvoma rokmi. Okrem toho vydá ešte 2000 menších správ. Až 70 % „produkcie“ ISTAT sú pritom údaje, ktoré od neho požaduje EÚ.
„Nevydáme štatistiky o vývoji inflácie, deficitu, situácii na trhu práce či príjmoch domácností. Výsledkom budú vysoké pokuty od EÚ za každý deň meškania. Nemyslím si, že vláda a parlament sa chcú dostať až do tohto bodu,“ vyhlásil.
Vláda by mohla zmierniť plánované škrty, keď bude na jeseň rokovať o rozpočte na budúci rok. Štatistický úrad už v predchádzajúcich týždňoch nezverejnil alebo meškal s niektorými údajmi. Viacerí zamestnanci takouto formou protestovali proti tomu, že ani po dvoch rokoch nedosiahli sľúbené pracovné zaradenie. Mnohí z nich majú totiž len termínované pracovné zmluvy, ktoré im úrad nemusí predĺžiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy