Delegácia MMF z Budapešti rýchlo odíde, tvrdí maďarský ekonóm P. Róna

Budapešť 11. júla (TASR) – Všetky zákony týkajúce sa Maďarskej národnej banky (MNB) mala maďarská vláda konzultovať s Európskou centrálnou bankou (ECB) a zavedenie poplatkov z finančných transakcií týkajúcich sa aj MNB patrí tiež do tejto kategórie. Vyhlásil to maďarský ekonóm Péter Róna, podľa ktorého ak vláda nezruší platnosť poplatkov pre MNB, potom delegácia Medzinárodného menového fondu (MMF) a Európskej únie (EÚ), ktorá pricestuje do Budapešti 17. júla rokovať o úvere Maďarsku, rýchlo odíde.
Róna, ktorý prednáša na University of Oxford, pre blog Financial Timesu povedal, že vláda Viktora Orbána si uvedenými poplatkami pre MNB „znova utiahla z EÚ“. Tento krok má podľa neho priamy vplyv na monetárnu politiku a spája ju s fiškálnou politikou, pričom moderná makroekonómia je založená na oddelení týchto politík.
Róna je členom Dozornej rady MNB a v tejto súvislosti inicioval mimoriadne zasadnutie rady.
Poslanci maďarského parlamentu v pondelok schválili zavedenie poplatkov za finančné transakcie. Pôvodný návrh rozšírili aj na finančné úkony v rámci MNB a štátnej pokladnice.
Guvernér MNB András Simor označil rozšírenie platnosti poplatkov aj na centrálnu banku za „nezmyselné a ilegálne“.
Predseda parlamentnej frakcie vládneho Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz Antal Rogán zdôvodnil rozšírenie účinnosti poplatku aj na centrálnu banku tým, že väčšina špekulatívnych peňazí sa nepohybuje medzi bankami, ale nachádza sa v centrálnej banke.
„Ak niekto chce špekulovať voči forintu, tak otvorí pozíciu v MNB, v ktorej môže umiestniť svoje finančné prostriedky pri vysokej úrokovej sadzbe,“ konštatoval Rogán, podľa ktorého nové poplatky z finančných transakcií zamedzia takýmto finančným krokom.

Súvisiace články

Aktuálne správy