Towercom získal povolenie pre vysielače štvrtého multiplexu

Telekomunikačný úrad vydal na základe žiadosti Towercomu 12 povolení na prevádzkovanie vysielačov digitálneho terestriálneho vysielania (DVB-T) za účelom vysielania televíznej programovej služby a elektronického programového sprievodcu.

Spoločnosť Towercom získala od Telekomunikačného úradu (TÚ) SR povolenie na prevádzku vysielačov pre štvrtý balík digitálnych kanálov (multiplex). Ako v utorok informoval hovorca úradu Roman Vavro, TÚ vydal na základe žiadosti Towercomu 12 povolení na prevádzkovanie vysielačov digitálneho terestriálneho vysielania (DVB-T) za účelom vysielania televíznej programovej služby a elektronického programového sprievodcu. Všetkých dvanásť vysielačov tak bude súčasťou štvrtého multiplexu.

Towercom získal frekvencie na prevádzku štvrtého multiplexu v tendri z konca minulého roka, keď druhého účastníka súťaže výberová komisia vylúčila zo súťaže pre nesplnenie podmienok. Za frekvencie pritom spoločnosť zaplatila 500,1 tis. eur. Towercom sa zaviazal uviesť sieť multiplexu do komerčnej prevádzky od konca augusta tohto roku a signálom pokryť 46,5 % obyvateľstva. Ku koncu tohto roka by malo byť pokrytých už 61 % obyvateľov Slovenska. Towercom tak bude na Slovensku prevádzkovať všetky štyri multiplexy. Povolenia pre druhý a verejnoprávny multiplex má firma platné do roku 2029 a pre prvý do roku 2021. Povolenie pre štvrtý multiplex platí do 9. septembra 2029. „TÚ SR vydal povolenia koncom júna. Povolenia ešte nie sú právoplatné. Držiteľ povolení má možnosť podať voči rozhodnutiam rozklad,“ uviedol Vavro.

Spoločnosť Towercom, a.s. (bývalé Rádiokomunikácie) zabezpečuje prevádzku televízneho a rozhlasového vysielania na celom území Slovenska. V oblasti prenosu dát firma zabezpečuje prevádzku siete digitálnych mikrovlnných sietí. V portfóliu ponúkaných služieb spoločnosti figuruje aj projektová dokumentácia pre výstavbu rádiokomunikačných systémov a zariadení. Towercom montuje a udržuje anténové systémy, nosiče, oceľové konštrukcie a vysielacie technológie. K zákazníkom Towercomu patria najvýznamnejšie slovenské a české televízne a rozhlasové stanice, prevádzkovatelia GSM/UMTS sietí, významní poskytovatelia telekomunikačných služieb, štátne inštitúcie a mnoho ďalších korporácií.

Súvisiace články

Aktuálne správy