Šéf ECB nevylúčil prípadné ďalšie zníženie úrokových sadzieb

Frankfurt nad Mohanom 9. júla (TASR) – Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) nevylúčil ďalšie zníženie úrokových sadzieb, všetko však bude závisieť od vývoja situácie. "Budeme pozorne sledovať ďalší vývoj situácie a aké sú údaje a na základe toho prijmeme ďalšie kroky," povedal dnes na pôde Európskeho parlamentu prezident ECB Mario Draghi v reakcii na otázku, či banka plánuje pokračovať v znižovaní sadzieb. Minulý týždeň ECB znížila kľúčové úrokové sadzby na nové historické minimum 0,75 %.
Draghi zároveň označil summit lídrov Európskej únie z konca júna za "úspešný," napriek tomu, že náklady na obsluhu dlhu Španielska a Talianska vzrástli na kritické úrovne. "Myslím, že niektoré obavy (v súvislosti s výsledkami summitu) nie sú namieste," povedal Draghi. Európski lídri potrebovali predstaviť dlhodobú víziu menovej únie a summit tento účel splnil.
Trhy krátko po jeho skončení zaznamenali rast a náklady na obsluhu dlhu Španielska a Talianska klesli. Nadšenie investorov ale netrvalo dlho, keďže im chýbali najmä detaily, ako sa návrhy zo summitu budú realizovať. Výsledkom bolo, že výnosy z 10-ročných dlhopisov Španielska a Talianska išli opäť nahor, pričom v prípade Španielska prekročili kritickú 7-% hranicu. Podľa Draghiho však trhy musia byť trpezlivé, keďže v prípade reforiem treba na dostavenie výsledkov určitý čas.
Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy