Minulý týždeň na finančných trhoch v znamení prekvapení

Bratislava 9. júla (TASR – Prvý júlový týždeň bol v znamení centrálnych bánk. Na tie sa čakalo od pondelka, a preto prvé dni boli skôr o taktickom čakaní, než masívnom tradingu. Prvé dni v týždni tak došlo ku korekcii piatkového (6.7.) silného rastu a vytriezvenie z eufórie ohľadom "eurosummitu". Američania v stredu (4.7.) oslavovali Deň nezávislosti, a tak vládol na trhoch do štvrtka (5.7.) pokoj.
Vo štvrtok však vybuchla na trhoch bomba. Séria rozhodnutí centrálnych bánk prišla pekne za sebou a rozvírila pokojné hladiny. Uvoľňovací proces odštartovala Bank of England. Tá síce ponechala sadzby nezmenené na 0,5 %, ale navýšila objem kvantitatívneho uvoľňovania o 50 miliárd libier na 375 miliárd libier. Presne počas zverejnenia tohto reportu prišlo na trhy aj druhé zníženie sadzieb, a to od čínskej centrálnej banky, ktorá znížila hlavnú refinančnú sadzbu o 31 percentuálnych bodov na úroveň 6 %. Trhy reagovali na túto správu pozitívne a rástli. Optimizmus však rýchlo vyprchal, pretože už o 45 minút znížila Európska centrálna banka sadzby o 25 bázických bodov. Hlavná sadzba sa tak dostala na rekordné minimum 0,75 %, marginálna sadzba na 1,5 % a depozitná sadzba sa ocitla na rovnej nule. Deň sa ale ešte nekončil. Chvíľu potom znížila centrálna banka Kene sadzby z 18 % na 16,5 % po tom, ako inflácia v krajine klesla pod krátkodobý cieľ na úrovni 9 %. Aby toho nebolo málo, tak dánska centrálna banka poslala svoju hlavnú refinančnú sadzbu na nulu a depozitnú na -0,2 %. Komerčné banky tak budú musieť za úschovu kapitálu v centrálnej banke platiť.
Situácia v Európe je kritická a pokiaľ Fed ponechá neutrálny slovník, tak môže dôjsť k silnejšiemu poklesu na všetkých aktívach.
Dolár minulý týždeň posilnil a kráľovský menový pár EUR/USD prelomil úroveň 1,2290, čo sú júnové minimá. Ich zdolanie otvára cestu výrazne nadol. Celkovo tak výhľad na ďalšie týždne je negatívny a ostáva len otázkou času, kedy sa to bude materializovať do silného poklesu eura.
TASR informovala spoločnosť Capital Markets, o.c.p.

Súvisiace články

Aktuálne správy