Cena barelu ropy WTI vzrástla na 84,78 USD

Singapur 9. júla (TASR) – Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy WTI sa dnes ráno o 7. h SELČ predával na komoditnej burze v Singapure po 84,78 USD (68,50 eura). V porovnaní so záverečnou cenou v piatok (6. 7.) v New Yorku zdražel o 33 centov.
Barel Brentu dnes zdražel oproti piatku o 54 centov na 98,73 USD. Severomorská ropa minulý týždeň zlacnela o 0,4 % a americká WTI o 0,6 %.
Cenu strategickej komodity na svetovom trhu ovplyvňujú protichodné faktory. Vývoj americkej konjunktúry nie je podľa tvorby pracovných miest v 2. štvrťroku taký priaznivý, ako bol v prvej štvrtine roka. V Nórsku sa zamestnanci ropného priemyslu zatiaľ nedohodli na raste miezd a hrozí, že krajina, ôsmy najväčší producent ropy na svete, bude musieť úplne zastaviť jej export. V Číne došlo minulý mesiac k ďalšiemu poklesu medziročného rastu inflácie. To zvyšuje nádej, že Peking bude môcť uvoľniť svoju menovú politiku, podporiť konjunktúru a zvýšiť dovoz ropy.
Slabší medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) v tomto roku v Číne a Spojených štátoch, ako aj pokračujúca finančná kríza v eurozóne spôsobili, že barel Brentu v minulom štvrťroku zlacnel o 20 %. Bol to jeho najsilnejší štvrťročný cenový pokles od roku 2008, v ktorom vypukla svetová finančná kríza.
Nepriaznivé počasie v Iraku zastavilo export ropy z prístavu Basra a problémy s jej vývozom po Čiernom mori malo minulý týždeň aj Rusko. Líbya začala zvyšovať ťažbu a vývoz suroviny, ale v porovnaní s nedávnou minulosťou je jej výkon ešte o vyše polovicu slabší.

Súvisiace články

Aktuálne správy