Ruskí oligarchovia plánujú kúpiť britský podiel v ropnej firme TNK-BP

Moskva 7. júla (TASR) – Ruské konzorcium Alfa Access Renova (AAR), ruský partner v spoločnej rusko-britskej ropnej spoločnosti TNK-BP, plánuje do necelých dvoch týždňov predložiť ponuku na odkúpenie 50-% britského podielu v spoločnosti. Povedal to tento týždeň zástupca AAR Michail Loskutov.
"Konzorcium AAR bude do 19. júla informovať spoločnosť BP o svojom zámere začať rokovania o kúpe jej podielu v TNK-BP," povedal Loskutov. AAR združuje štyroch ruských oligarchov, ktorí sa v minulosti už niekoľkokrát dostali pre spôsob vedenia TNK-BP s britskou firmou do sporov. Práve pre tieto problémy musel na nátlak Rusov odísť z funkcie generálneho riaditeľa v roku 2008 Robert Dudley a koncom mája tohto roka zasa pre konflikty zložil funkciu šéfa spoločnosti ruský miliardár a jeden z členov AAR Michail Fridman.
Začiatkom júna BP oznámila, že plánuje svoj podiel v spoločnom podniku predať. O kúpu jej podielu sa podľa zdrojov z BP ihneď začala zaujímať ruská štátna ropná spoločnosť Rosneftegaz, ktorá kontroluje viac než 75-% podiel Rosnefti, najväčšej ropnej firmy v Rusku. Práve Rosnefti oligarchovia z AAR znemožnili kontrakt s BP na rozvoj arktických ropných ložísk.
Ak by britský podiel v TNK-BP získala Rosneftegaz, Kremeľ by zvýšil svoju kontrolu nad produkciou ropy v Rusku na viac než 50 %. Pre vládu by to bolo veľké víťazstvo, keďže už nejaký čas sa snaží získať ešte väčšiu kontrolu nad prírodnými zdrojmi. Práve tomu by oligarchovia chceli zabrániť.

Súvisiace články

Aktuálne správy