Vyhliadky svetovej ekonomiky sa zhoršujú

Tokio 6. júla (TASR) – Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová vyjadrila obavy zo zhoršovania globálnej ekonomiky. Uviedla, že vyhliadky sú znepokojujúce, keďže rozvinuté aj rozvíjajúce sa ekonomiky sa spomaľujú.
Vyhlásenie Lagardeovej prichádza po tom, čo centrálne banky eurozóny, Británie a Číny uvoľnili menovú politiku. To signalizuje, že zdravie svetovej ekonomiky vyvoláva stále väčšie starosti.
Lagardeová vo svojom prejave v Tokiu uviedla, že vyhliadky európskej ekonomiky, ekonomiky USA aj veľkých rozvíjajúcich sa ekonomík sa zhoršili. MMF zníži niektoré svoje konjunkturálne prognózy, keďže makroekonomické údaje z rozvinutých aj rozvíjajúcich sa ekonomík sú v posledných mesiacoch stále negatívnejšie.
"Prognózy MMF budú zrejme nižšie, než naše predchádzajúce predpovede," uviedla. MMF zverejní aktualizovaný výhľad pre globálnu ekonomiku World Economic Outlook 16. júla.
MMF naposledy aktualizoval svoju prognózu rastu globálnej ekonomiky v apríli, vtedy ju zvýšil pre tento rok na 3,5 % z 3,3 % v januári a pre budúci rok na 4,1 % z 3,9 %.
Lagardeová tiež privítala zvýšenú spoluprácu v Európe na riešenie dlhovej krízy. Podľa nej je však potrebná užšia fiškálna kooperácia.

Súvisiace články

Aktuálne správy