Úročenie španielskeho a talianskeho dlhu opäť rastie (2)

Španielsko a Taliansko sa opäť dostávajú pod tlak. Úročenie ich dlhov rastie. Týždeň po summite lídrov Európskej únie (EÚ), ktorý priniesol uvoľnenie na trhy, a tesne pred stretnutím Euroskupiny v pondelok (9.

Brusel 6. júla (TASR) – Španielsko a Taliansko sa opäť dostávajú pod tlak. Úročenie ich dlhov rastie.
Týždeň po summite lídrov Európskej únie (EÚ), ktorý priniesol uvoľnenie na trhy, a tesne pred stretnutím Euroskupiny v pondelok (9. 7.), sa situácia na dlhopisových trhoch Španielska a Talianska opäť výrazne zhoršila. Výnos referenčných 10-ročných dlhopisov španielskej vlády dnes na sekundárnom trhu prekročil 7-% hranicu, keď sa tesne popoludní dostal až na 7,027 %. Pritom ešte v stredu (4.7.) predstavoval 6,2 %. Výnos talianskych dlhopisov prekročil 6-% hranicu a tesne popoludní sa nachádzal na úrovni 6,057 %. Aj úročenie talianskych dlhopisov sa výrazne zvýšilo, keďže v stredu sa nachádzalo na úrovni 5,62 %.
Naopak s výnimkou Portugalska kleslo úročenie 10-ročných dlhopisov prakticky všetkých ostatných krajín eurozóny. Výnos rakúskych dlhopisov sa znížil na 2,158 % a nemeckých na 1,384 % z 1,524 % v stredu.
Informovala o tom agentúra APA.

UPOZORNENIE: Správa je aktualizovaná v 2. odseku.

Súvisiace články

Aktuálne správy