Ceny ropy mierne klesli, americká WTI sa predáva tesne nad 87 USD/barel

Singapur 4. júla (TASR) – Ceny ropy dnes ráno mierne klesli a stratili časť ziskov z utorka (3. 7.). Obchodníci tvrdia, že príčinou bolo vyberanie ziskov po tom, čo v utorok ceny čierneho zlata vyskočili približne o 5 %. Príčinou bol nárast napätia medzi Iránom a západnými mocnosťami.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s augustovým kontraktom sa dnes ráno o 8.46 SELČ predával o 87,09 USD (69,26 eura). To je o 57 menej ako v utorok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas utorka posilnil o 3,91 USD a uzavrel na 87,66 USD za barel. Ropa Brent dnes ráno zlacnela o 41 centov na 100,27 USD/barel.
Irán v utorok uviedol, že testoval balistické rakety. Testy boli podľa Teheránu odpoveďou na neochotu Izraela a USA vylúčiť vojenské útoky na zariadenia iránskeho jadrového programu. Investori sa opäť sústredia na spor medzi Iránom a Západom, uviedli komoditní analytici pre agentúru DPA.
Aj napriek vyberaniu ziskov môže ďalšie vyostrenie sporu týkajúceho sa iránskeho jadrového programu spôsobiť nárast cien ropy. Navyše pozitívne údaje z USA podporili v utorok ropné trhy. Americká vláda v utorok zverejnila správu o priemyselných objednávkach, ktoré prvý raz po troch mesiacoch vzrástli.
Informovali o tom agentúry AP, DPA a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy