Mzdy zamestnancov fakultných nemocníc išli hore o 8 %

Takéto zvýšenie základných miezd sa však podľa odborárov týka najmä ostatných zdravotníckych pracovníkov, keďže platy lekárov sa zvyšovali zákonom od začiatku tohto roka a platy sestier od začiatku júla tohto roka.

Základné zložky mzdy zamestnancov sedemnástich fakultných nemocníc sa od začiatku júla tohto roka v porovnaní s koncom vlaňajška zvýšili o 8 %. Vyplýva to z kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa, ktorú uzatvoril Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZaSS) s Asociáciou fakultných nemocníc. Na tlačovej besede o tom informoval predseda SOZ ZaSS Anton Szalay. Takéto zvýšenie základných miezd sa však podľa neho týka najmä ostatných zdravotníckych pracovníkov, keďže platy lekárov sa zvyšovali zákonom od začiatku tohto roka a platy sestier od začiatku júla tohto roka. „Ak sa lekárom od 1. januára mzdy upravovali, už sú v tých ôsmich percentách. Ak by bol ojedinelý prípad, čomu veľmi neverím, že by rast mzdy lekára nebol o osem percent, tak od 1. júla sa mu dorovná do ôsmich percent,“ povedal. Obdobne je to podľa neho u zdravotných sestier. „Ak sa im od 1. apríla upravovali mzdy a stalo by sa, že by sestre nerástol plat o osem percent, tak sa jej dorovná,“ ozrejmil.

Súčasťou kolektívnej zmluvy je tiež nárok na najmenej jedno odstupné a odchodné nad rozsah stanovený Zákonníkom práce. Odborári tiež s fakultnými nemocnicami dohodli tvorbu sociálneho fondu povinným prídelom vo výške 0,6 % až 1 % a ďalším prídelom vo výške 0,5 % zo súhrnu hrubých miezd zamestnancov. V kolektívnych zmluvách nižšieho stupňa je tiež možné dohodnúť kratší pracovný čas, dlhšiu výmeru dovolenky a mzdové zvýhodnenia nad rámec Zákonníka práce. Tieto ustanovenia sa totiž podľa Szalaya nepodarilo odborárom vyjednať na celoslovenskej úrovni.

Mzdy lekárov od začiatku tohto roka stúpli na 1,05-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve spred dvoch rokov u neatestovaných lekárov a na 1,6-násobok u atestovaných. K júlu tohto roka sa dvihli na 1,2-, respektíve 1,9-násobok priemernej mzdy. Od začiatku apríla tohto roka išli hore aj zákonné platy zdravotných sestier. Podľa zákona má nastupujúca sestra alebo pôrodná asistentka bez praxe minimálny nárok na 640 eur mesačne. Po troch rokoch sa minimum zvýši na 666,20 eura mesačne a ďalej rastie v trojročných intervaloch tak, že po 33 rokoch praxe má sestra nárok na minimálne 928 eur na mesiac.

Súvisiace články

Aktuálne správy