Aktivita írskeho výrobného sektora v júni prudko vzrástla

Dublin 2. júla (TASR) – Aktivita írskeho výrobného sektora v júni vzrástla najprudšie za viac ako rok. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry Markit. To je po záveroch nedávneho summitu Európskej únie ďalšia dobrá správa pre írsku ekonomiku.
Bývalý keltský tiger totiž zúfalo potrebuje hospodársky rast a tiež zmiernenie podmienok záchranného úveru pre banky v krajine, aby zredukoval štátny dlh, ktorý by mal na budúci rok dosiahnuť 120 % hrubého domáceho produktu.
Lídri EÚ sa minulý týždeň na summite dohodli, že záchranné fondy eurozóny môžu poskytovať úvery priamo bankám a nemusia o ne, tak ako doteraz, žiadať jednotlivé štáty. Práve záchrana bánk bola dôvod, pre ktoré sa Írsko dostalo do finančných problémov.
Podľa prieskumu Markit index nákupných manažérov z írskeho výrobného sektora (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je signálom ďalšieho vývoja daného odvetvia, v júni "vyskočil" na 53,1 bodu z májových 51,2 bodu a dosiahol tak najvyššiu úroveň od apríla 2011.
Írsky minister financií Michael Noonan však upozornil, že udržanie vlaňajšieho tempa rastu ekonomiky na úrovni 0,7 % závisí od vývoja situácie kľúčových obchodných partnerov.

Súvisiace články

Aktuálne správy