Pokusy britskej banky ovplyvniť sadzbu Libor vyšetrí parlamentný výbor

Londýn 30. júna (TASR) – Po prepuknutí škandálu v súvislosti s pokusom britskej veľkobanky Barclays a iných bánk manipulovať s úrokovou sadzbou rozhodla sa britská vláda začať vyšetrovanie. Príslušný parlamentný výbor bude zasadať od pondelka (2.7.). Londýnske médiá dnes informujú, že šéf Barclays Bob Diamond bude pred výborom vypovedať v stredu (4.7.). Výbor bude rokovať o budúcnosti takzvanej sadzby Libor a možných postihoch vinníkov.
Barclays sa mala pokúsiť o ovplyvnenie sadzby Libor. Ide o úrokovú sadzbu, za ktorú si požičiavajú banky peniaze medzi sebou. Minulý týždeň sa verejnosť dozvedela, že Barclays musela zaplatiť americkému a britskému finančnému dohľadu a americkému ministerstvu spravodlivosti pokutu 345 miliónov eur.
Viacerí politici a ekonómovia žiadali, aby sa záležitosť nestranne vyšetrila. Šéf Barclays bol vyzvaný, aby odstúpil z funkcie.
Vyšetrovanie, ktoré viedlo k pokute britskej banky, sa ešte neskončilo. Do podozrenia sa dostali aj viaceré európske a americké ústavy. Sadzba Libor sa pokladá aj za základnú sadzbu pre derivátové obchody. Ich nominálna hodnota výrazne presahuje 300 biliónov USD (238,28 bilióna eur). Iba malá zmena úrokovej sadzby môže vyvolať na finančných trhoch mimoriadne výkyvy.

Súvisiace články

Aktuálne správy