Výdavky francúzskych domácností v máji vzrástli

Paríž 29. júna (TASR) – Spotrebiteľské výdavky vo Francúzsku, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny, v máji vzrástli viac, ako analytici odhadovali. Oznámil to dnes štatistický úrad INSEE.
Podľa jeho údajov sa výdavky francúzskych domácností v máji zvýšili medziročne o 0,6 %, zatiaľ čo analytici očakávali, že stúpnu len o 0,1 %.
Štatistiky tiež odhalili, že náklady domácností na energie v máji vzrástli medziročne o 5,8 % a ich výdavky na priemyselné výrobky stúpli o 0,6 %, z toho sa zvýšili výdavky na autá o 1,2 % a na ostatné priemyselné výrobky o 0,2 %.
V medzimesačnom porovnaní vzrástli májové spotrebiteľské výrobky vo Francúzsku o 0,4 %.
INSEE dnes zverejnil aj údaje o vývoji výrobných cien, ktoré ukázali, že medziročné tempo ich rastu sa v máji spomalilo na 2,2 % z aprílových 2,7 %. Analytici pritom odhadovali, že sa nezmení. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom výrobné ceny vo Francúzsku v máji klesli o 1 %.
Štatistický úrad v Paríži dnes ráno informoval, že ekonomika krajiny v 1. štvrťroku 2012 stagnovala. INSEE tiež predpovedá, že ani v tomto kvartáli sa jej výkon nezníži a hoci nedosiahne žiadny rast, vyhne sa recesii.

Súvisiace články

Aktuálne správy